WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα μειώσετε τις κράμπες περιόδου χωρίς να πάρετε φάρμακα


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Αυγούστου 2019

Πώς θα μειώσετε τις κράμπες περιόδου χωρίς να πάρετε φάρμακα

Οι κράμπες επηρεάζουν πολλές γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ενώ μερικές αντιμετωπίζουν ήπιες κράμπες, κάποιες άλλες δεν είναι αρκετά τυχερές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι ακραίος και να επηρεάσει την καθημερινότητά σας.

Αν λοιπόν υποφέρετε από κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα και να τις κρατήσετε υπό έλεγχο.

Χρησιμοποιήστε ένα θερμαινόμενο έμπλαστρο ή μια ζεστή πετσέτα στην κοιλιά σας.

Η ζέστη μπορεί να χαλαρώσει τους μύες της μήτρας, οι οποίοι προκαλούν κράμπες. Η θερμότητα μπορεί επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία στην κοιλιά και να μειώσει τον πόνο. Εκτός από τη μείωση του πόνου, μια έρευνα έδειξε πως εάν τοποθετείτε κάτι ζεστό στην κοιλιά σας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως μειώνεται επίσης η κούραση και οι μεταβολές της διάθεσης. 

Μασάζ στην κοιλιά σας με αιθέρια έλαια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μερικά αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κραμπών.  Τα έλαια που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των κρίσεων της περιόδου, λόγω της ικανότητάς τους να ενισχύουν την κυκλοφορία, περιλαμβάνουν:

Λεβάντα

Τριαντάφυλλο

Μαντζουράνα

Κανέλα

Γαρύφαλλο μπαχαρικό

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το μασάζ με κυκλική κίνηση για μόλις πέντε λεπτά την ημέρα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τις κράμπες και να ενισχύσετε την κυκλοφορία στην κοιλιά σας.

Άσκηση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η αερόβια άσκηση χαμηλής έως μέσης έντασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου που προκαλείται από τις κράμπες της περιόδου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν 30 λεπτά αερόβιας άσκησης τρεις ημέρες την εβδομάδα, για οκτώ εβδομάδες, έδειξαν σημαντικές μειώσεις στις κράμπες.

Μπείτε σε μια μπανιέρα.

Εάν γεμίσετε μια μπανιέρα με ζεστό νερό είναι ένας άλλος τρόπος για να περιβάλλετε τους πυελικούς μύες σας με τη ζεστασιά που χρειάζονται για να χαλαρώσουν. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο προσθέτοντας μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων - όπως λεβάντα, φασκόμηλο ή τριαντάφυλλο - στο νερό του μπάνιου σας.

Κάντε γιόγκα.

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι, όπως η αερόβια άσκηση, η γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των κραμπών. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν 60 λεπτά γιόγκα μία φορά την εβδομάδα για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στον πόνο της περιόδου.

Μείνετε ενυδατωμένες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο πιθανό να έχετε κοιλιακές κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, αν είστε αφυδατωμένες. Στόχος να πίνετε οκτώ ποτήρια υγρά την ημέρα. 

Τι προκαλεί τις κράμπες περιόδου;

Οι κράμπες περιόδου προκαλούνται από συσπάσεις στη μήτρα σας. Αυτές οι συσπάσεις προκαλούνται από αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του σώματός σας. 

Πότε πρέπει να δείτε  έναν γιατρό;

Αν και οι κράμπες περιόδου είναι πολύ συχνές, ο έντονος πόνος δεν είναι φυσιολογικός. Θα θελήσετε να κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό εάν:

Οι κράμπες της περιόδου είναι τόσο οδυνηρές που δεν μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες

Ξεκινήσατε να έχετε σοβαρές κράμπες κατά ή μετά την ηλικία των 25 ετών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.