WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η Έλενα Μπαρμπαλιά και η Ευγενία Κοκκάλα-Μελά θα μιλήσουν στο #empoweringwomenbyjennygr για το πώς είναι να ζεις με ημικρανίες


27 Σεπτεμβρίου 2019

Η Έλενα Μπαρμπαλιά και η Ευγενία Κοκκάλα-Μελά θα μιλήσουν στο #empoweringwomenbyjennygr για το πώς είναι να ζεις με ημικρανίες

Αν δεν θυμόσαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που πάθατε ημικρανία, τότε είστε από τους τυχερούς. Αν όμως, παθαίνετε συχνά πονοκεφάλους, πάσχετε από χρόνια ημικρανία κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη καθημερινότητα σας. 

jenny.gr

Με αφορμή λοιπόν τον πιο συχνό πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι, τις ημικρανίες, η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας Έλενα Μπαρμπαλιά και η Ευγενία Κοκκάλα-Μελά θα μοιραστούν με το κοινό μια Bιωματική Ομιλία: Ζώντας με τις ημικρανίες, στο Workshop "Empowering Women" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο κτήμα Αρίστη.

jenny.gr

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ημικρανίες;

Η αντιμετώπιση των ημικρανιών, που είναι μια σοβαρή πάθηση, είναι κατά γενική ομολογία πολύ δύσκολη υπόθεση για τους άνδρες καθώς και για τις γυναίκες. Αληθεύει το γεγονός πως οι γυναίκες κατά τη δημιουργική φάση της ζωής τους, δηλαδή κατά τα χρόνια που κάνουν την οικογένεια τους- χρόνια που συμπίπτουν με αυτά που αναδεικνύονται στον χώρο εργασίας τους, είναι επιφορτισμένες με ατελείωτες ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι σύγχρονες γυναίκες δεν έχουν απολέσει τις παραδοσιακές ευθύνες που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών και την οργάνωση της οικείας τους και έχουν αναλάβει επιπλέον ευθύνες καθώς συνεισφέρουν πλέον και οικονομικά στην οικογένειά τους. Συνεπώς, είναι πάρα πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση μιας τέτοιας ασθένειας που μπορεί να τις αναγκάσει να σταματήσουν κυριολεκτικά τα πάντα γύρω τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια ημικρανική κρίση.  

Η ημικρανία είναι το πιο κοινό είδος πονοκεφάλου; Η ημικρανία είναι απλά ένας πιο έντονος πονοκέφαλος;

Η ημικρανία δεν είναι κοινός πονοκέφαλος. Άρα, παρότι η λέξη κεφαλαλγία σημαίνει πόνος στο κεφάλι και παρότι η ημικρανία είναι πόνος στο κεφάλι, δεν πρέπει να συγχέεται με τον κοινό πονοκέφαλο. Είναι μια πολύ πιο σοβαρή πάθηση που αφορά ανθρώπους που έχουν κληρονομήσει ένα γονίδιο, το οποίο επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Η διαφοροποίηση μιας ημικρανίας από έναν παραδοσιακό πονοκέφαλο είναι πολύ σημαντική καθώς αλλάζει εντελώς τον τρόπο θεραπείας. Η ημικρανία είναι πιο έντονη από τον κοινό πονοκέφαλο και συχνά έχει και άλλα συμπτώματα πέρα από τον πόνο στο κεφάλι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πόνο πίσω από το ένα ή και τα δύο μάτια ή πίσω από το/τα αυτιά, πόνο στους κροτάφους, αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν, ευαισθησία στο φως ή τον ήχο, προσωρινή απώλεια όρασης, ακόμη και έμετο. Σε σύγκριση με την ένταση ή τους υπόλοιπους πονοκεφάλους, ο πόνος της ημικρανίας είναι σοβαρός. Κάποιοι παθόντες αναζητούν φροντίδα σε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Ένας ημικρανικός πονοκέφαλος μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονο πόνο (που μπορεί να είναι και παλλόμενος) που κάνει πολύ δύσκολη την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών. Για την ως άνω διαφοροποίηση είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση ειδικού ιατρού νευρολόγου.

Μπορεί κάποιος που ταλαιπωρείται από ημικρανίες να είναι λειτουργικός στη ζωή του;

Βεβαίως μπορεί αλλά αυτό καθίσταται αδύνατο ή έστω πολύ δύσκολο κατά τη διάρκεια των κρίσεων της πάθησης. Συνήθως, καθώς έως τώρα δεν αντιμετωπιζόταν η πάθηση ως έπρεπε, οι πάσχοντες έβρισκαν τρόπους να λειτουργούν μεταξύ των κρίσεων, ώστε να προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η βοήθεια από την υπόλοιπη οικογένεια ήταν και είναι πολύ σημαντική, έως και απαραίτητη. Πιθανόν λόγω της κληρονομικότητας, το περιβάλλον κατανοεί τον πόνο και την ένταση της πάθησης και συνεισφέρει στην ομαλή εξέλιξη της καθημερινότητας.

Παίζει σημαντικό ρόλο η καλή ψυχολογική κατάσταση για την αντιμετώπιση των ημικρανιών; 

Η ψυχολογική κατάσταση παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο! Ας σημειωθεί όμως ξανά πως πρόκειται περί γονιδιώματος που έχει κληρονομηθεί. Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που η ψυχολογική κατάσταση επιδεινώνει την ημικρανία και περιπτώσεις που η πάθηση η ίδια επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση (δηλαδή δημιουργεί άγχος ή και κατάθλιψη). Όταν η ψυχολογική κατάσταση αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ημικρανιών, αυτές είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες απ’ όταν εκείνες υπάρχουν και ασχέτως ψυχολογικής κατάστασης. 

*οι ανωτέρω παρατηρήσεις έχουν γίνει από πάσχοντες και όχι από ειδικευμένους νευρολόγους. 

Αν θέλετε και εσείς να ακούσετε τη βιωματική ομιλία και να συζητήσετε τους προβληματισμούς καθώς και να λύσετε όλες τις απορίες σας, κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

 

jenny.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.