WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκανα τη δίαιτα Dukan και ήρθα αντιμέτωπη με αυτές τις παρενέργειες


4 Οκτωβρίου 2019

Έκανα τη δίαιτα Dukan και ήρθα αντιμέτωπη με αυτές τις παρενέργειες

H δίαιτα Dukan είναι αρκετά διάσημη γιατί υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών και πολλοί ορκίζονται για την αποτελεσματικότητά της.

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι δημιούργημα  του Γάλλου γιατρού Pierre Dukan, από όπου πήρε και το όνομά της. Είναι μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών, άπαχων γαλακτοκομικών και μειωμένων υδατανθράκων. Χωρίζεται σε 4 φάσεις που πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα. Η δίαιτα Dukan υπόσχεται απώλεια 8-10 κιλών σε λιγότερο από 2 μήνες.

Αποφάσισα λοιπόν να την ακολουθήσω, ώστε να μπορώ να έχω άποψη όχι μόνο από τα επιστημονικά άρθρα, αλλά και μέσω της προσωπικής εμπειρίας. Αν θέλετε να μάθετε τι μου συνέβη μετά από αυτό το πείραμα συνεχίστε την ανάγνωση.

Η πιο δύσκολη φάση από τις 4 είναι η πρώτη διότι έπρεπε να καταναλώνω μόνο πρωτεΐνη και να απαρνηθώ τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα δημητριακά μέχρι και τα λαχανικά. Γι αυτό και στην αρχή είχα αρκετά νεύρα. Για να μην αναφέρω τα σωματικά συμπτώματα με τα οποία ήρθα αντιμέτωπη,  όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η κακή αναπνοή και η ξηροστομία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μέχρι να περάσει η πρώτη φάση που περιλαμβάνει μόνο πρωτεΐνη το σώμα σας θα ταλαιπωρηθεί αρκετά. Μειονέκτημα αυτής της φάσης είναι επίσης η υπερκατανάλωση ζωικών πηγών πρωτεΐνης, που συνεπάγεται αύξηση των τιμών χοληστερίνης στο αίμα. Αν όντως επιλέξουμε άπαχα γαλακτοκομικά και κρέατα (όπως συστήνει η δίαιτα Dukan), τότε μειώνεται ο κίνδυνος

Στη δεύτερη φάση τα πράγματα μπορεί να είναι κάπως καλύτερα αφού προστίθενται και τα λαχανικά. Όμως και σε αυτό το στάδιο απαγορεύεται η κατανάλωση φρούτων και αμυλούχων λαχανικών. Και μελέτες υποστηρίζουν την αξία των φρούτων και των λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή, ενώ ταυτόχρονα οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 5 μερίδων καθημερινά.

Στην τρίτη και τέταρτη φάση η υδατική ισορροπία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, εφόσον μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Έτσι, όμως, αυξάνονται οι πιθανότητες να αυξηθεί το βάρος.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η δίαιτα Dukan ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη σε άτομα με παχυσαρκία εξέτασε τις επιπτώσεις της δίαιτας Dukan σε σύγκριση με μια ισορροπημένη δίαιτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα Ducan οδήγησε σε:

Αύξηση της συγκέντρωσης επικίνδυνων για την υγεία ενώσεων στο έντερο 

Μείωση των ενώσεων που έχουν προστατευτικό ρόλο στην υγεία 

Aυτές οι αλλαγές ενδέχεται να έχουν μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου.

Θα χάσετε κιλά με τη δίαιτα; 

Προφανές είναι ότι κάποιος θα χάσει αρχικά βάρος με αυτή τη δίαιτα επειδή είναι πολύ περιοριστική και υποθερμιδική. Όμως μελέτες έχουν δείξει πως το 80% όσων ακολουθούν τη δίαιτα Dukan ξαναπαίρνουν τα κιλά τους τα επόμενα 5 χρόνια. 

Ποια είναι η ιδανική δίαιτα; 

Η απάντηση είναι πως διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες, σωματότυπο και ιστορικό. Μια δίαιτα όμως πρέπει να είναι ισορροπημένη, να περιέχει όλες τις διατροφικές ομάδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Και πρέπει να είναι και ευχάριστη ώστε να μπορεί κάποιος να εντάξει την υγιεινή διατροφή στη ζωή του μακροπρόθεσμα.

Η λύση για την απώλεια κιλών δεν βρίσκεται σε μαγικές δίαιτες, αλλά στην υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.