WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιους υδατάνθρακες να αποφεύγετε και ποιους να τρώτε κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Οκτωβρίου 2019

Ποιους υδατάνθρακες να αποφεύγετε και ποιους να τρώτε κάθε μέρα

Oι υδατάνθρακες έχουν κατηγορηθεί για πολλά και κυρίως για την αύξηση βάρους. Είναι το κόκκινο πανί και οι περισσότεροι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τους αποφύγετε. Όμως η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να απαγορεύεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε 5 είδη υδατανθράκων θα πρέπει να τρώτε κάθε μέρα και 5 που θα πρέπει να αποφεύγετε.

Τι να τρώτε

Προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης)

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες και υποβάλλονται σε λιγότερη επεξεργασία, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Επίσης περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλουν στη διατήρηση των ενεργειακών επιπέδων.

Όσπρια

Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, γι αυτό και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Φρούτα

Τα φρούτα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία. Καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία κατέχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Τα αντιοξειδωτικά αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φθορά στον οργανισμό και τις αποβάλλουν.

Λαχανικά

Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες.

Σπόροι

Πέραν του ότι είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, οι σπόροι είναι και γεμάτοι ενέργεια, είναι χορταστικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Τι να αποφεύγετε

Λευκό ψωμί

Όση μεγαλύτερη επεξεργασία υποστεί το ψωμί τόσο μεγαλύτερη ποσότητα φυσικών, βιταμινών και μετάλλων αφαιρείται. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χωνεύεται γρήγορα και να αυξάνει επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους.

Λευκό ρύζι

Η επεξεργασία του κόκκου για την παρασκευή του λευκού ρυζιού συνεπάγεται απώλεια θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στο πίτουρο και στη φύτρα, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, λιπαρά, φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες.

Πατατάκια

Εάν καταναλώνετε συχνά πατατάκια ως μέρος της διατροφής σας, δεν παίρνετε θρεπτικά συστατικά όπως συμβαίνει με άλλες τροφές. Τα τσιπς είναι στην πραγματικότητα χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, δεν έχουν βιταμίνη C και περιέχουν μόλις μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

Δημητριακά

Αν και δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ανθυγιεινά, ωστόσο πολλά από αυτά περιέχουν ζάχαρη και είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Γλυκά

Όταν τα γλυκά ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν όμως τα καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα τότε προκαλούνται άσχημες επιδράσεις στον οργανισμό και το σώμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.