WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η επιστήμη βρήκε έναν απλό τρόπο για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος και τον κίνδυνο για διαβήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Οκτωβρίου 2019

Η επιστήμη βρήκε έναν απλό τρόπο για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος και τον κίνδυνο για διαβήτη

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 και της υπέρτασης.

Η αντιμετώπιση της αύξησης των επιπέδων του διαβήτη τύπου 2 και της υπέρτασης υπήρξε μια χαμένη μάχη για την ιατρική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η προσθήκη ινών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτών των σοβαρών καταστάσεων υγείας.

Στις ΗΠΑ ένας στους τρεις ενήλικες ζει με υψηλή αρτηριακή πίεση και περίπου 100 εκατομμύρια με διαβήτη ή προδιαβήτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και οι δύο καταστάσεις εμπεριέχουν ισχυρό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Καρδιολογίας (ACC) στη Μέση Ανατολή το 2019 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτών των συνθηκών υγείας.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατανάλωση ινών 200 ατόμων, μέσης ηλικίας 50 ετών, με διαβήτη και υπέρταση. Είχαν δοθεί συνταγές που περιλάμβαναν έναν λεπτομερή κατάλογο διαφόρων τροφίμων και μεγέθους μερίδας. 

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 1.200 έως 1.500 θερμίδες και η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για τις ίνες ήταν περίπου 30 γραμμάρια. Η πρόσληψη ινών αυξήθηκε έως και 25%, σε περίπου 38 γραμμάρια.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βελτίωσε αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου:

Μείωση κατά 9% της χοληστερόλης στον ορό

23% μείωση των τριγλυκεριδίων

Μείωση κατά 15% της συστολικής αρτηριακής πίεσης

28% μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας

Οι φυτικές ίνες είναι δυο τύποι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Και οι δυο τύποι ινών είναι χρήσιμοι για τη διαχείριση του βάρους, ενώ η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κάποιους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Οι διαλυτές ίνες βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και στην επιβράδυνση της πέψης, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μπορείτε να βρείτε διαλυτές ίνες σε τρόφιμα όπως φασόλια, βρώμη, μπιζέλια .

Ωστόσο, οι αδιάλυτες ίνες μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα. Μπορείτε να βρείτε αδιάλυτες ίνες σε τρόφιμα όπως πίτουρο σιταριού, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα που τρώγονται με το δέρμα τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν συχνά ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιές βάρος, το οποίο από μόνο του βοηθά στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων. Οι ίνες είναι επίσης απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, διότι λειτουργούν ως καθαρτικό καθώς και παρέχουν την απαραίτητη τροφή για το μικροβιοτικό του εντέρου μας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να λαμβάνετε περισσότερες ίνες είναι να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά. Το δέρμα των φρούτων και των λαχανικών είναι πλούσιο σε ίνες, οπότε αν τρώτε ένα μήλο, αντί να το ξεφλουδίζετε, αφήστε το με τη φλούδα. Προσπαθήστε να τρώτε περίπου 20 με 30 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα. Όμως πρέπει επίσης να σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό νερό, για να βεβαιωθείτε ότι οι ίνες ενεργοποιούνται και μπορούν να κινηθούν μέσω του πεπτικού συστήματος. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.