WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η απώλεια βάρους είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Νοεμβρίου 2019

Γιατί η απώλεια βάρους είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης

Για χιλιάδες χρόνια η παχυσαρκία θεωρούνταν σπάνιο φαινόμενο. Το 1997, όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτήρισε την παχυσαρκία παγκόσμια επιδημία. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως τα ποσοστά της παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Οι λόγοι είναι πολλοί: η µείωση της φυσικής δραστηριότητας, η αύξηση της προσλαμβανόμενης τροφής αλλά και οι ψυχολογικοί παράγοντες.

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχουν ασχοληθεί πολλοί επιστήµονες και έχουν γίνει πολλές µελέτες και έρευνες που έχουν διεισδύσει ακόµη πιο βαθιά στο θέµα της αιτιολογίας. Στις βιομηχανικές χώρες, όπου οι πλούσιες σε ενέργεια τροφές είναι άφθονες και ο τρόπος ζωής είναι «καθιστικός», η παχυσαρκία αποτελεί ήδη ένα σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα υγείας.

jenny.gr

Η πρώτη αιτία της παχυσαρκίας αφορά την διατροφή, η οποία αποτελεί καθοριστικό στοιχείο του βάρους του σώματος. Η πρόσληψη θερμίδων, η ισορροπία των θρεπτικών συστατικών και η κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζονται με τη σύσταση του σώματος. Ωστόσο η παχυσαρκία δεν σχετίζεται τόσο με τον υπερσιτισμό, όσο με την κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, ζάχαρη και στη μεγάλη κατανάλωση fast food η οποία σχετίζεται και με ελάττωση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Δεν είναι περίεργο που το θέμα της απώλειας βάρους απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Πολλές φορές βλέπουμε κάποιον να είναι δυσαρεστημένος με τα παραπάνω κιλά και να ψάχνει απεγνωσμένα μια γρήγορη λύση για να χάσει βάρος. Έτσι λοιπόν καταφεύγει στις λεγόμενες δίαιτες εξπρές, που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, όπως «χάστε 7 κιλά σε μια εβδομάδα». Και συνήθως ο λόγος που κάποιος θέλει να χάσει εύκολα και γρήγορα κιλά είναι κυρίως αισθητικός. Απόλυτα κατανοητό, γιατί ένα καλλίγραμμο σώμα μας κάνει χαρούμενους, μας δίνει αυτοπεποίθηση, νιώθουμε όμορφοι, ελκυστικοί. Ωστόσο η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα εάν θα καταφέρουμε να μπούμε ξανά στο αγαπημένο μας τζιν ή εάν θα είμαστε πιο αδύνατοι στην επόμενη εκδήλωση, αλλά κυρίως αφορά την υγεία μας.

jenny.gr

Εξάλλου είναι γνωστό πως τα περιττά κιλά συνδέονται με σοβαρές παθήσεις. Ειδικότερα, τα παχύσαρκα άτομα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη, καρδιαγγειακές παθήσεις,  επιπλοκές του ήπατος αλλά και στην εγκυμοσύνη και καρκίνοι του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, της ουροδόχου κύστεως, του τραχήλου μήτρας, των ωοθηκών, του προστάτη.

Ειδικά για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, το 80% των πασχόντων είναι παχύσαρκοι και η απώλεια βάρους αποτελεί ίσως το μοναδικό μέσο για την πρόληψη της πάθησης. Επίσης μελέτες δείχνουν πως η αύξηση του σωματικού λίπους ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση της της αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Εκτός όμως από τις σωματικές επιπτώσεις, τα επιπλέον κιλά επιδρούν αρνητικά και στην ψυχική υγεία. Ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό η παχυσαρκία συνοδεύεται από κατάθλιψη. Άλλες ψυχικές διαταραχές που παρουσιάζονται συχνά σε υπέρβαρα άτομα είναι το άγχος και τα συναισθήματα απελπισίας. 

Όμως τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την απώλεια βάρους έχουν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή μείωση των κιλών, χωρίς να υπάρχουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Για να καταφέρετε να χάσετε βάρος αλλά και να διατηρήσετε αυτή την απώλεια, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. 

Τροποποιήστε τη συμπεριφορά σας. Για να υπάρξει η επιθυμητή απώλεια βάρους, είναι σημαντική η τροποποίηση της συμπεριφοράς. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να ξεκινήσετε να παρατηρείτε σε ποιες συνθήκες νιώθετε την ανάγκη να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Μπορεί επίσης να επιβραβεύετε μερικές φορές τον εαυτό σας, με σκοπό να βελτιώσετε την ψυχολογία σας και να τον αποτρέψετε να επιστρέψει στις παλιές συνήθειες.

Μειώστε τη γλυκαιμία. Ένας σημαντικός παράγοντας, όχι μόνο για τους διαβητικούς αλλά και για όσους θέλουν να χάσουν κιλά και να έχουν καλή υγεία, είναι ο γλυκαιμικός δείκτης. Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης; Μας δείχνει την εκατοστιαία αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας μετά από την κατανάλωση μίας ποσότητας ενός συγκεκριμένου τροφίμου που περιέχει 50 γραμμάρια υδατανθράκων, σε σύγκριση με την αύξηση που προκύπτει από τη χορήγηση ισοδύναμης ποσότητας γλυκόζης (δηλ 50 γραμμαρίων). Γενικά η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα και η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, συνδέεται με την αύξηση της παχυσαρκίας και του ενδοκοιλιακού λίπους.

Ενώ από την άλλη μεριά η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ανεβάζει με πιο αργό ρυθμό το σάκχαρο, οι απαιτήσεις για ινσουλίνη μικραίνουν, και έτσι ο οργανισμός προστατεύεται από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου, η πείνα ελαττώνεται και μειώνεται ο ρυθμός αποθήκευσης σωματικού λίπους.

jenny.gr

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό το μυστικό για να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε, είναι να κρατάτε χαμηλά τα επίπεδα της γλυκαιμίας, δηλαδή κάτω από τα 140mg/dl μία ώρα μετά από το γεύμα. Και σύμμαχος σας σε αυτή την προσπάθεια είναι  το Libramed, το οποίο χάρη στο  Policaptil Gel Retard® δρα σε εντερικό επίπεδο σχηματίζοντας μια πολύ παχύρρευστη γέλη που ευνοεί τον έλεγχο της μεταγευματικής γλυκαιμικής αιχμής, μειώνοντας την ποσότητα και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Αυτό καθορίζει επίσης τη μείωση του αισθήματος της πείνας και της μεταγευματικής υπνηλίας. 

Επιπλέον, με τον ίδιο μηχανισμό, το Policaptil Gel Retard® περιορίζει την απορρόφηση των λιπών, ευνοεί την εντερική διέλευση και ρυθμίζει τη συνεκτικότητα των κοπράνων.

Το Libramed,  σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκή πρόσληψη υγρών και τακτική σωματική δραστηριότητα, χάρη στον μηχανισμό δράσης του βοηθά στον έλεγχο του βάρους και ενδείκνυται σε ενήλικες και παιδιά από 8 ετών και άνω.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να πετύχετε μια μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, εκτός από μια υγιεινή διατροφή, είναι και η σωματική άσκηση. Η φυσική δραστηριότητα παίζει ουσιώδη ρόλο στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η 30λεπτη άσκηση, ήπιας έντασης, πέντε φορές την εβδομάδα, συνδέεται με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Ωστόσο τα νέα δεδομένα δείχνουν πως η άσκηση για 40 με 60 λεπτά την ημέρα θεωρείται πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά λοιπόν η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, εξαπλώνεται απειλητικά. Πηγάζει από πληθώρα αιτιών και εγκυμονεί τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία. Γι’ αυτό το λόγο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και κατ επέκταση στην καλή υγεία. 

Επομένως θέστε εφικτούς στόχους, αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες, βελτιώστε τον τρόπο ζωής σας και κερδίστε όχι μόνο εξωτερική ομορφιά, αλλά κυρίως σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.