WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον μητρικό θηλασμό


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Νοεμβρίου 2019

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: Τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον μητρικό θηλασμό

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου. 

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996. 

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πλέον ευρέως γνωστά και αφορούν όχι μόνο το βρέφος αλλά και τη μητέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό, χωρίς την προσθήκη άλλου υγρού, κατά τους πρώτους έξι μήνες και συνέχιση του έως τα δύο έτη ή και περισσότερο με μικτή διατροφή. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλήρης τροφή. Αυτό που κάνει το μητρικό γάλα τόσο ξεχωριστό είναι τα αντισώματα που περιέχει, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και φυσικά δεν μπορούν να κατασκευαστούν εργαστηριακά. Έτσι όσα παιδιά έχουν θηλάσει αρρωσταίνουν λιγότερο και έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών σε σχέση με εκείνα που δεν θήλασαν.

Ο θηλασμός προσφέρει οφέλη και στη μητέρα. Μακροπρόθεσμα ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Βραχυπρόθεσμα η σωματική επαφή βοηθάει τις μαμάδες να συνδεθούν με το μωρό τους.

Στην αρχή μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι, όμως αξίζει τον κόπο. Δεν πρόκειται να πούμε ψέματα. Υπάρχουν μαμάδες που στην αρχή ένιωσαν πόνο, όμως αυτή η δυσφορία μειώνεται καθώς περνάνε οι μέρες και θηλάζετε το μωρό σας. Αν διαπιστώσετε ότι ο πόνος δεν φεύγει, τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Τις περισσότερες φορές πρέπει απλά να ρυθμίσετε το κεφαλάκι του μωρού, ώστε να διευκολύνετε την κατάποση του γάλακτος.

Ο θηλασμός σας λύνει τα χέρια. Το μητρικό γάλα είναι άμεσο και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Άρα κάθε φορά που βγαίνετε έξω με το μωρό σας δεν χρειάζεται να κουβαλάτε μπουκαλάκια με γάλα, αφού μπορείτε να το θηλάσετε οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να γυρίσετε στη δουλειά, μπορείτε να αντλήσετε το γάλα. Οι αντλίες που υπάρχουν στην αγορά σας δίνουν την ευκαιρία να βγάλετε και να αποθηκεύσετε το δικό σας γάλα, ώστε να το χρησιμοποιήσετε εν ώρα ανάγκης. Επίσης πολλές εργαζόμενες μητέρες κάνουν δύο ή τρία σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να αντλήσουν το μητρικό γάλα, το οποίο φέρνουν στο σπίτι και βάζουν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Εάν θέλετε να το κάνετε, συζητήστε το αφεντικό σας ή συμβουλευτείτε ένα άλλο μέλος της εταιρείας που το έχει κάνει, για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε χώρο και ιδιωτικότητα.

Όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο καλύτερα. Όταν το μωρό θηλάζει για περισσότερο από ένα χρόνο μειώνονται οι διάρροιες και η οι χρόνιες φλεγμονές του εντέρου. Επίσης τα παιδιά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν νευροδερματίτιδα, δερματοπάθεια που οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και άσθμα. 

Για όλους αυτούς τους λόγους η καλύτερη συμβουλή στις νέες μητέρες είναι: να θηλάζετε όσο πιο πολύ μπορείτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.