WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Δεκεμβρίου 2019

Οι καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας

Στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να απολαύσουν έναν ποιοτικό ύπνο, με αποτέλεσμα να χάνουν τα οφέλη που τους προσφέρει για την υγεία.

Γνωρίζετε ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι πιο σημαντικός από την άσκηση και την υγιεινή διατροφή; Ναι, ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Η συναισθηματική σταθερότητα και η γνωστική λειτουργία είναι σε πολύ καλό επίπεδο όταν ο εγκέφαλος έχει ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έτσι, εάν αγωνίζεστε να επιτύχετε έναν καλό ύπνο, αυτό το άρθρο είναι για σας. Θα μοιραστούμε τους καλύτερους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. 


Διατηρείστε το εσωτερικό σας ρολόι. Το ανθρώπινο σώμα έχει το δικό του φυσικό εσωτερικό ρολόι γνωστό ως κιρκαδικό ρυθμό, ο οποίος κρατάει το σώμα σε τροχιά που ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών ανάλογα με τις ανάγκες, κρατώντας το μυαλό ξύπνιο μέχρι να έρθει η ώρα για ύπνο. Τη νύχτα το σώμα μας έχει χαμηλότερη ενέργεια που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Ωστόσο, τα πρόσθετα πράγματα όπως ο καφές, το τεχνητό φως και η οθόνη συγχέουν το εσωτερικό μας ρολόι και το σύστημα παραγωγής ορμονών. Μην πίνετε καφέ μετά τις 18:00 και μην κοιτάζετε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας τουλάχιστον 1 ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Εξισορροπείστε τις ορμόνες σας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκρίνονται δύο ορμόνες του ύπνου, η μελατονίνη και η αυξητική ορμόνη (HGH). Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών που χαλαρώνει τον εγκέφαλο όταν ο κιρκαδικός ρυθμός δείχνει πως είναι ώρα για ύπνο. Όσο για την HGH, το 70% παράγεται όταν το σώμα κοιμάται και ρυθμίζει τον ύπνο, τον μεταβολισμό και τη μυϊκή δύναμη. 

Να τρώτε βραδινό 2 με 3 ώρες πριν κοιμηθείτε. Ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του γεύματος μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πέψη. Εάν καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη ή ζάχαρη μπορεί να λειτουργήσουν ως διεγερτικά, διατηρώντας το μυαλό και τον οργανισμό ενεργά εμποδίζοντας την παραγωγή μελατονίνης.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ρουτίνα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά καθήκοντα με μια πιο θετική διάθεση. Οι νυχτερινές ρουτίνες πρέπει να είναι χαλαρωτικές για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.