WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από χρόνια φλεγμονή


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Δεκεμβρίου 2019

Τα κυριότερα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από χρόνια φλεγμονή

Μπορεί να σας τσιμπήσει ένα κουνούπι και να έχετε ένα κόκκινο σημάδι ή να χτυπήσετε κάπου και να πρηστεί το δέρμα σας. Αυτά είναι σημάδια φλεγμονής που ήδη γνωρίζετε. Όμως, μπορεί να μην ξέρετε ότι η φλεγμονή έρχεται σε διάφορες μορφές. Η χρόνια φλεγμονή αντί να βοηθήσει το σώμα σας να θεραπευτεί, συνδέεται με προβλήματα υγείας, που μπορεί να είναι από την αρθρίτιδα έως τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον διαβήτη. Τα παρακάτω συμπτώματα δεν είναι κατ ανάγκη λόγοι για διάγνωση της χρόνιας φλεγμονής, αλλά έχουν συνδεθεί με αυτή την κατάσταση.

Πονάει συχνά το στομάχι σας. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός, ότι υπάρχει η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), που προκαλείται από μια φλεγμονή του εντέρου. Και τα συμπτώματα της IBD είναι η διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, τεινεσμό (επώδυνη προσπάθεια κένωσης) κοιλιακό άλγος, πυρετό, απώλεια βάρους.

Είστε πάντα κουρασμένοι. Ναι μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι επειδή δουλεύετε πολλές ώρες, πρέπει να φροντίσετε τα παιδιά, έχετε άγχος και άλλα πολλά. Αλλά, αν νιώθετε πάντα μια κούραση χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, σκεφτείτε μήπως φταίει κάποια φλεγμονή. Γιατί μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης.

Νιώθετε κατάθλιψη. Φυσικά και η κατάθλιψη δεν είναι πάντα σημάδι ότι έχετε φλεγμονή, όμως κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι μια αιτία της νόσου. Αν για παράδειγμα κοιτάξετε ασθενείς με καρδιακή νόσο που πάσχουν από κατάθλιψη, θα δείτε ότι έχουν υψηλότερους δείκτες της φλεγμονής, από ασθενείς με καρδιακή νόσο, οι οποίοι δεν έχουν κατάθλιψη. Κάποιοι λοιπόν, ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Όσοι εμφανίζετε τα παραπάνω σημάδια, δεν σημαίνει ότι έχετε μια χρόνια φλεγμονή, αλλά αν διαπιστώσετε, ότι επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.