WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώτε εάν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Δεκεμβρίου 2019

Τι να τρώτε εάν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια οδυνηρή μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται όταν συσσωρεύεται περίσσεια ουρικού οξέος και σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις σας. Η κατάσταση προκαλεί ξαφνικό πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή των αρθρώσεων και επηρεάζει κυρίως τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα δάχτυλα, τους καρπούς και τα γόνατα.

Το ουρικό οξύ αποτελεί τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών και παράγεται κατά κύριο λόγο στο ήπαρ και σε μικρότερο βαθμό στους νεφρούς και στο λεπτό έντερο. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που λαμβάνουμε.

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ουρική αρθρίτιδα σας είναι να μειώσετε τον αριθμό των πουρινών που τρώτε. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα δεν θα είναι σε θέση να απομακρύνουν αποτελεσματικά την περίσσεια ουρικού οξέος από το σώμα τους, σε αντίθεση με τους υγιείς ανθρώπους. Μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση της κατάστασης και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της βλάβης των αρθρώσεων.

Στοχεύει επίσης στο να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος και καλές διατροφικές συνήθειες. Περιορίζοντας την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη, όπως τα όργανα κρεάτων, τα κόκκινα κρέατα, τα θαλασσινά, το αλκοόλ, θα βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων αλλά και θα προωθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στο παρόν άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή ουρικής αρθρίτιδας.

Φρούτα.

Σχεδόν όλα τα είδη φρούτων είναι ασφαλή για την ουρική αρθρίτιδα. Μελέτες επισημαίνουν ότι τα κεράσια είναι πιο επωφελή για την ουρική αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη επιθέσεων με τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος και τη μείωση της φλεγμονής. Η κατανάλωση φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C , όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και η παπάγια είναι επίσης επωφελή για τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας.


Λαχανικά.

Τρώτε πολλά λαχανικά όπως λάχανο, κόκκινο πιπέρι, παντζάρι κλπ. Η κατανάλωση λαχανικών όχι μόνο θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, αλλά και να αποφύγετε την άνοδο των επιπέδων ουρικού οξέος στο σώμα σας. Προσθέστε πατάτες, μπιζέλια, μανιτάρια και τις μελιτζάνες στη διατροφή σας για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Όσπρια.

Φακές, φασόλια είναι μερικά από τα καλύτερα όσπρια που μπορούν να καταναλωθούν όταν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα. Η ελεγχόμενη κατανάλωση οσπρίων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης της φλεγμονής που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα.

Ξηροί καρποί.

Μελέτες έχουν επισημάνει ότι μια δίαιτα φιλική προς την ουρική αρθρίτιδα πρέπει να περιλαμβάνει δύο κουταλιές σούπας ξηρούς καρπούς και σπόρους κάθε μέρα. Οι καλές πηγές καρυδιών και σπόρων χαμηλά σε πουρίνες περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα, λιναρόσπορους και καρύδια.

Ολόκληροι σπόροι.

Ολόκληροι σπόροι πως το φύτρο σιταριού, το πίτουρο και το αλεύρι βρώμης περιέχουν όλες μέτριες ποσότητες πουρινών, αλλά για εκείνους με ουρική αρθρίτιδα, τα οφέλη από την κατανάλωση ολικής αλέσεως τροφίμων υπερτερούν των κινδύνων. Η ελεγχόμενη κατανάλωση βρώμης, καστανού ρυζιού, κριθαριού κλπ. μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και του πόνου που σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα.

Αυγά.

Μελέτες έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι επωφελής για ένα άτομο που πάσχει από ουρική αρθρίτιδα. Τα αυγά είναι χαμηλά σε πουρίνες και η κατανάλωσή τους με μέτρο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής της ουρικής αρθρίτιδας.

Βότανα και μπαχαρικά.

Τα βότανα όπως το τζίντζερ, η κανέλα, το δεντρολίβανο, η κουρκούμη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, καθώς είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Μαύρο πιπέρι, κανέλα, καγιέν είναι μερικά από τα ωφέλιμα βότανα και  μπαχαρικά που μπορούν να προστεθούν στη διατροφή ουρικής αρθρίτιδας.

Εν κατακλείδι εκτός από τα προαναφερθέντα τρόφιμα, τα περισσότερα κρέατα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο. Τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικά ευεργετικά για ένα άτομο που υποφέρει από ουρική αρθρίτιδα. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε καφέ, τσάι και πράσινο τσάι επίσης.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.