Αυτό είναι το μυστικό για καλύτερη πέψη

Τζουλιάννα Καρνέζη
Κυριακή 19 Ιανουάριος 2020

Για να διατηρήσουμε την καλή υγεία δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό σύστημα. Η πέψη είναι μια διαδικασία θεμελιώδους σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. 

Εκτός όμως από τις τροφές, υπάρχει και άλλο ένα μυστικό για την καλύτερη πέψη. 
Γνωρίζετε ήδη ότι το πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών διασφαλίζει ότι το σώμα σας είναι σε θέση να εκτελέσει βασικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας. Αλλά όταν το σώμα σας στερείται νερού και άλλων υγρών, μπορεί να οδηγηθεί σε αφυδάτωση, που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένους ή να έχετε ζαλάδες.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν πρέπει να πίνετε νερό ενώ τρώτε, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να δυσκολέψει την πέψη. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  

Όταν πίνετε νερό ενώ τρώτε, βοηθάτε τη διάσπαση της τροφής και την απορρόφηση τω θρεπτικών συστατικών. Εξάλλου πολλές τροφές περιέχουν νερό, άρα γιατί να μην μπορείτε να το πίνετε κιόλας κατά τη διάρκεια τους φαγητού; 

Όμως εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), καλό είναι να περιορίζετε την πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να αποφευχθεί η δυσπεψία.

Κατά μέσο όρο, οι υγιείς ενήλικες άνδρες καλό είναι να πίνουν καθημερινά 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών και οι υγιείς ενήλικες γυναίκες 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα), σύμφωνα με τις διαιτητικές προσλήψεις. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες μας νερό, όπως το υψόμετρο, ο καιρός, η θερμοκρασία, το επίπεδο δραστηριότητας και η υγεία. 

Θυμηθείτε ότι το νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Υπάρχουν επίσης τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το καρπούζι, αγγούρι, κουνουπίδι, χυμοί και σούπες. Μαζί με αυτά τα τρόφιμα, καταναλώνετε επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο με τη σειρά του έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους και στη συντήρηση του βάρους. Τέλος εάν το πόσιμο απλό νερό δεν σας συναρπάζει, μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι ή μέντα για να του δώσετε περισσότερη γεύση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα