WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εν μέσω της ανησυχίας για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 28 άγνωστους ιούς σε παγετώνα του Θιβέτ


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2020

Εν μέσω της ανησυχίας για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, οι επιστήμονες ανακάλυψαν 28 άγνωστους ιούς σε παγετώνα του Θιβέτ

Εν μέσω της ανησυχίας για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, η είδηση της ανακάλυψης αρχαίων ιών κλεισμένων σε πάγους στο Θιβέτ σίγουρα προκαλεί, πέρα από επιστημονικό ενδιαφέρον, και κάποιο προβληματισμό.

Πιο συγκεκριμένα το 2015, μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ταξίδεψε στο Θιβέτ για να συλλέξει δύο πυρήνες πάγου . Πριν λίγες ημέρες δημοσίευσαν ένα  άρθρο στο οποίο περιέγραψαν λεπτομερώς αυτά που ανακάλυψαν από την ανάλυση αυτών κομματιών πάγου και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έφεραν την ύπαρξη 28 ομάδων ιών που δεν είχαν βρεθεί ξανά στο παρελθόν.

Η μελέτη ενός πυρήνα πάγου συμβαίνει μέσω της διαίρεσης σε πολλά μικρά τμήματα, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα χρόνια της προηγούμενης ιστορίας της Γης. Με την ανάλυση είναι δυνατόν να αναδημιουργηθεί το κλιματικό ιστορικό μιας περιοχής ή ολόκληρου του πλανήτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μελέτη των πυρήνων κατέστησε δυνατή την ανίχνευση της κλιματικής ιστορίας αυτής της περιοχής πριν από 15.000 χρόνια. Πέρα από την ίδια την ανακάλυψη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι σημερινές κλιματικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν επίσης την υποχώρηση και τη μείωση των μεγάλων παγετώνων των Ιμαλαΐων, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τους αρχαίους ιούς στην ατμόσφαιρα. Και επειδή δεν τους γνωρίζουμε, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι είναι επίσης επικίνδυνοι για τον άνθρωπο ή για άλλα έμβια όντα γενικότερα.

Οι ερευνητές διέσχισαν 50 μέτρα παγετώνων για να αποκτήσουν τους δύο πυρήνες πάγου όπου οι μικροβιολογικές τεχνικές επέτρεψαν να εντοπιστούν 33 ομάδες ιών, συμπεριλαμβανομένων 28 αρχαίων ιών που οι επιστήμονες δεν είχαν δει ποτέ πριν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.