WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο βάρος σας εάν κοιμάστε πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Φεβρουαρίου 2020

Τι θα συμβεί στο βάρος σας εάν κοιμάστε πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο

Είναι πλέον γνωστό ότι οι αϋπνίες αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία, υπέρταση, στεφανιαία νόσο μέχρι και θνησιμότητα. 

Όμως οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κορέας ανακάλυψαν ότι οι ώρες που κοιμόμαστε τα Σαββατοκύριακα σχετίζονται με το σωματικό βάρος. Συγκεκριμένα μελέτησαν περισσότερα από 2000 άτομα ηλικίας 19 έως 82 ετών. Έκαναν επίσης στους συμμετέχοντες τις κατάλληλες σωματομετρήσεις και μάζεψαν πληροφορίες, όσο αφορά τις ώρες που κοιμόντουσαν μέσα στην εβδομάδα και ξεχωριστά τα Σαββατοκύριακα. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμόντουσαν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα από ότ,ι τις καθημερινές, ζύγιζαν λιγότερο. Επίσης μπορεί να είχαν την τάση να κοιμούνται λιγότερες ώρες τις καθημερινές, όμως ξεκουραζόντουσαν περισσότερες ώρες συνολικά σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Όσοι λοιπόν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε επαρκώς τις εργάσιμες ημέρες λόγω των υποχρεώσεων, προσπαθήστε να κοιμάστε όσο το δυνατό περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη θα μπορέσετε να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να γνωρίζετε οτι η συγκεκριμένη τακτική δεν αντισταθμίζει την απώλεια ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ούτε αποτελεί λύση για όσους πάσχουν από αϋπνίες. Εξάλλου οι οι ειδικοί ύπνου τονίζουν ότι αν οι άνθρωποι χρειάζονται ξυπνητήρι για να ξυπνήσουν, είναι σημάδι ότι δεν κοιμούνται αρκετά. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες. Όσο για την ποιότητα του, αυτή εξαρτάται από την έλλειψη θορύβων, την κατάλληλη θερμοκρασία, τα ελαφρά γεύματα, τη φυσική άσκηση. Επίσης στην ομαλή λειτουργία του ύπνου δρουν η άνεση και ο χώρος, καθώς και η τήρηση τακτικού ωραρίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.