WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Jackfruit: Τι είναι αυτό το περίεργο φρούτο και γιατί ξαφνικά το τρώνε όλοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Φεβρουαρίου 2020

 Jackfruit: Τι είναι αυτό το περίεργο φρούτο και γιατί ξαφνικά το τρώνε όλοι

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να υιοθετούν τη φυτική διατροφή και ακόμα πιο πολλοί έχουν εντάξει στη διατροφή τους το jackfruit, ίσως το πιο περίεργο φρούτο του κόσμου. 

Τι είναι όμως το Jackfruit; Είναι ένα τροπικό φρούτο ογκώδες και γεμάτο εξογκώματα. Προέρχεται από τη νοτιοδυτική Ινδία, όπου αναπτύσσεται άφθονα και μπορεί να βρεθεί και στις ανατολικές Ινδίες, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Είναι το μεγαλύτερο φρούτο που παράγεται σε δένδρα στον κόσμο και μπορεί να ζυγίσει ως και 100 κιλά.

jenny.gr

Ευτυχώς δεν θα χρειαστεί να το κουβαλήσετε ή να το βάλετε σε σακούλα, καθώς πωλείται σε κονσέρβες και το βρίσκετε κυρίως σε ασιατικά σουπερ μάρκετ. Όταν είναι ώριμο, το εσωτερικό του έχει ελαφρώς γλυκιά, ζουμερή τροπική γεύση. Και κάποιοι το αποκαλούν ένα μείγμα ανανά, μάνγκο και μπανάνα. 

Ο λόγος που έχει γίνει τόσο γνωστό και που προτιμάται κυρίως από τους χορτοφάγους και vegan είναι επειδή θεωρείται ως «υποκατάστατο κρέατος» κυρίως λόγω της υφής του, και όχι λόγω της γεύσης ή του θρεπτικού περιεχομένου του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι θρεπτικό, γιατί προσφέρει πολλά οφέλη. Ένα φλιτζάνι περιέχει 155 θερμίδες, 2.6 γρ. φυτικών ινών, καθώς και 50 mg καλίου και61 mg κάποιου μαγνησίου. Η πρωτεΐνη του δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει αυτή του κρέατος, γι αυτό καλό είναι να το συνδυάζετε με δημητριακά ή όσπρια.
 
Στην Αμερική είναι πλέον η απόλυτη τροφή των vegan, ενώ διάσημα είναι τα vegan burger με βάση το jackfruit.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.