WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα αποφύγετε την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 εάν έχετε νοσήσει ή υποπτεύεστε ότι έχετε μολυνθεί 


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαρτίου 2020

Πώς θα αποφύγετε την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 εάν έχετε νοσήσει ή υποπτεύεστε ότι έχετε μολυνθεί 

Εάν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον κορωνοϊό, έχετε δηλαδή πυρετό και συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, εκτός του να καλέστε αμέσως τον γιατρό σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19:
 

Μείνετε στο σπίτι. Οι ασθενείς που είναι ελαφρώς άρρωστοι είναι σε θέση να απομονωθούν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους. Θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητες εκτός του σπιτιού, εκτός από την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Αποφύγετε δημόσιους χώρους. Μην πηγαίνετε στην εργασία, στο σχολείο ή στους κοινόχρηστους χώρους.

Αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, τα ταξίδια  και τη χρήση ταξί.

Μείνετε μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι.  Όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να μείνετε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό μπάνιο, εάν υπάρχει.

Περιορίστε την επαφή με τα κατοικίδια ζώα. Θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είστε άρρωστοι με COVID-19, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους. Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ότι τα κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα νοσούν, συνιστάται οι ασθενείς με COVID-19 να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Εάν είναι δυνατόν, καλό είναι να έχετε ένα άλλο μέλος της οικογένειας σας να φροντίζει τα ζώα σας, ενώ είστε άρρωστοι. Εάν πρέπει να φροντίζετε οι ίδιοι το κατοικίδιο σας ή να είστε γύρω από τα ζώα ενώ είστε άρρωστοι, πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια και φορέστε μάσκα προσώπου. 

Μην πάτε στο νοσοκομείο μόνοι σας. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και έχει εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια, όπως πυρετό, βήχα ή προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να καλέσει 24 ώρες το 24ωρο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212504. Επίσης από 07.03.2020, λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Να φοράτε μια μάσκα προσώπου αν είστε άρρωστοι. Πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα και πριν μπείτε στο γραφείο ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Αν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να φορέσει μια μάσκα προσώπου (για παράδειγμα, επειδή προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή), τότε οι άνθρωποι που ζουν με το άτομο που είναι άρρωστο, δεν πρέπει να παραμείνουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του ή θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν μπαίνουν στο δωμάτιο με το άτομο που είναι άρρωστο.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια να το πετάξετε σε ένα καλάθι απορριμμάτων.

Πλύνετε τα χέρια σας. Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή, εάν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό, καθαρίστε τα χέρια σας με ένα απολυμαντικό χεριών που που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των χεριών σας και τρίβοντας τα μέχρι να στεγνώσουν.

Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης. Δεν πρέπει να μοιράζεστε φαγητά, ποτά, κύπελλα, σκεύη, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι σας. Αφού χρησιμοποιήσετε αυτά τα αντικείμενα, πρέπει να πλυθούν καλά με σαπούνι και νερό.

Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες. Πραγματοποιήστε τον καθαρισμό ρουτίνας των επιφανειών  που χρησιμοποιείτε περισσότερο, όπως υπολογιστές, κινητά,  πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια και κομοδίνα.

Οικιακά καθαριστικά. Χρησιμοποιήστε ένα οικιακό καθαριστικό σπρέι και καθαρίστε σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ετικέτες περιέχουν οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του προϊόντος καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων των προφυλάξεων που πρέπει να λάβετε κατά την εφαρμογή του προϊόντος, όπως η χρήση γαντιών και βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό αερισμό κατά τη χρήση του προϊόντος.

Ελέγξτε τα συμπτώματά σας

Ζητήστε ιατρική φροντίδα. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν η ασθένειά σας επιδεινώνεται (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή).

Οι ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 θα πρέπει να παραμένουν κάτω από τις προφυλάξεις απομόνωσης στο σπίτι, έως ότου ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης σε άλλους θεωρείται χαμηλός. Η απόφαση για διακοπή των μέτρων προληπτικής απομόνωσης πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, σε συνεννόηση με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τα κρατικά και τοπικά υγειονομικά τμήματα.

Υπευθυνότητα, σύνεση και ψυχραιμία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.