WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα προστατευτείτε από τον κορωνοϊό Covid-19 σύμφωνα με τον ΠΟΥ


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Μαρτίου 2020

Πώς θα προστατευτείτε από τον κορωνοϊό Covid-19 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο βήχει ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο. Άλλοι άνθρωποι μολύνονται από τον COVID-19 αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον COVID-19 εάν αναπνέουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει ή εκπνέει σταγονίδια. 

Έτσι λοιπόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να λάβετε τα παρακάτω μέτρα κατά του κορωνοϊού για να μειώσετε την έκθεση και τη μετάδοση. 

Καθαρίστε καλά τα νύχια σας. Εκτός από τα χέρια σας, σημαντικό είναι να καθαρίζετε και το μέσα μέρος των νυχιών σας εφόσον είναι μακριά. Ο ιός και τα βακτηρίδια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως κάτω από τα νύχια σας.  Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε μια σωστή βούρτσα καθαρισμού στην κάτω πλευρά των νυχιών, χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι. 

Πλύνετε τα χέρια σας καλά με νερό και σαπούνι. Κάντε σαπουνάδα και πλύνετε τα χέρια σας και ανάμεσα στα δάχτυλα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. 

Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε πρέπει να καλύπτετε το στόμα σας με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να το πετάξετε στα σκουπίδια και να πλένετε καλά τα χέρια σας. Αν δεν σας βρίσκεται κάποιο χαρτομάντηλο, τότε είναι προτιμότερο να φτερνιστείτε ή να βήξετε στον αγκώνα σας και όχι στις στα χέρια σας. 

Οι ιατρικές μάσκες προσφέρουν κάποια προστασία, αφού δεν αφήνουν τα σταγονίδια να τις διαπεράσουν. Παρόλα αυτά δεν προστατεύουν από τα πιο ελαφριά σωματίδια, τα οποία μπορούν εύκολα να διαπεράσουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες. Επίσης οι μάσκες επίσης αφήνουν ακάλυπτα τα μάτια και υπάρχουν στοιχεία πως ορισμένοι ιοί μπορούν να προσβάλλουν κάποιον και μέσω ματιών. 

Εάν βρίσκεστε σε μία από τις περιοχές επιδημίας, αποφεύγουμε τα γεύματα με ωμά ή άψητα ζωικά προϊόντα και όταν μαγειρεύετε προσέχετε να μην έρθουν σε επαφή τα κρέατα με τα υπόλοιπα προϊόντα. 

Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, αν δείτε ότι έχετε ανεβάσει πυρετό, βήχετε ή δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Επίσης λέτε στον γιατρό  λεπτομερώς το ιστορικό ταξιδιών σας. 

Αν επιστρέψατε από μια περιοχή όπου έχει εμφανιστεί ο ιός και βήχετε, έχετε πυρετό, τρέχει η μύτη σας ή πονάει ο λαιμός σας, δεν θα πρέπει να βγείτε από το σπίτι σας, πριν σας συμβουλεύσει κάποιος γιατρός. 

Υπευθυνότητα, σύνεση και ψυχραιμία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.