WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19 που μοιάζουν με αυτά της γρίπης 


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Μαρτίου 2020

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19 που μοιάζουν με αυτά της γρίπης 

Από την πρώτη αναφορά στο Wuhan στην Κίνα, ο νέος κορωνοϊός έχει γίνει παγκόσμιο ζήτημα υγείας. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που παρείχε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο συγκεκριμένος ιός είναι υπεύθυνος για χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και θανάτους. 

Μάλιστα ο ο υπουργός Υγείας της Κίνας Ma Xiaowei έκανε πρόσφατα μια δήλωση, ισχυριζόμενος ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια πριν γίνουν συμπτωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό, τι πιστεύαμε αρχικά. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού που μοιάζουν με αυτά της γρίπης 

Πρώτα απ 'όλα, οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα διαφορετικών ιών - και τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού διαφέρουν από άλλα στελέχη.  Σύμφωνα όμως με το CDC , υπάρχουν τρία κύρια συμπτώματα της τρέχουσας ασθένειας, πυρετός, βήχας και δύσπνοια, τα οποία είναι παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. 

Το CDC εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή τα συμπτώματα εμφανίζονται μόλις 2 ημέρες μετά την έκθεση, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και 14 ημέρες μετά . Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ελάχιστα έως κανένα σύμπτωμα, ενώ άλλοι πέφτουν σοβαρά άρρωστοι και πεθαίνουν. 

Επειδή τα συμπτώματα του COVID είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης, είναι σημαντικό να μην τα αμελήσετε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει να μείνετε σπίτι και να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη, επισημαίνοντας οποιοδήποτε προηγούμενο ταξιδιωτικό ιστορικό και ποιους συναντήσατε. 

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει μια σειρά μέτρων ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν, όπου περιλαμβάνονται η υγιεινή των χεριών και των αναπνευστικών οδών και οι πρακτικές ασφαλών τροφίμων.

Συνιστάται να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιώντας αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών. Είναι επίσης σημαντικό, όταν βήχετε και φτερνίζεστε να καλύπτετε πάντα το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα ή με ένα χαρτομάντηλο, το οποίο πρέπει αμέσως να το πετάτε. Θα πρέπει φυσικά να αποφεύγετε όσους βήχουν ή έχουν πυρετό. 

Ωστόσο καθώς η κατάσταση που επικρατεί γύρω από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να αλλάξουν στο μέλλον.

Φωτογραφίες : Splash / Ideal Image

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.