WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ξεχωρίσετε εάν έχετε τον κορωνοϊό COVID-19 ή ένα απλό κρυολόγημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Μαρτίου 2020

Πώς θα ξεχωρίσετε εάν έχετε τον κορωνοϊό COVID-19 ή ένα απλό κρυολόγημα

Από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας, το Δεκέμβριο ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με πολλά κρούσματα και θανάτους. 

Έτσι λοιπόν φέτος, εκτός από την ανησυχία για τη γρίπη και άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού, οι άνθρωποι ανησυχούν επίσης για τον κορωνοϊό  - τα συμπτώματα του οποίου, δυστυχώς, μοιάζουν πολύ με αυτά που συνοδεύουν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε σύμφωνα με τους ειδικούς πώς να ξεχωρίζετε τον κορωνοϊό από το κοινό κρυολόγημα. 

Ορισμένα κοινά κρυολογήματα είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος κορωνοϊού. 

Οι συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί - που δεν πρέπει να συγχέονται με τον COVID-19- που κυκλοφορούν σήμερα, μπορεί να προκαλέσουν ήπια έως μέτρια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με το CDC. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μολυνθεί με έναν ή περισσότερους από αυτούς τους ιούς σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Επίσης τέσσερις συνηθισμένοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί προκαλούν το 15-30% των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Η εποχή αιχμής τους είναι ο χειμώνας. Ωστόσο, αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε σήμερα είναι ένας κορωνοϊός που μεταλλάχθηκε με κάποιο τρόπο και έγινε πιο θανατηφόρος, εξηγούν οι ειδικοί. 

Ο κορωνοϊός  και το κοινό κρυολόγημα μοιράζονται πολλά από τα ίδια αναπνευστικά συμπτώματα. Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνουν εντός δύο έως τριών ημερών και συχνά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Φτάρνισμα

Ρινική συμφόρηση

Πονόλαιμος

Βήχας

Υγρά μάτια

Πυρετός 

Ενώ μερικά από αυτά τα συμπτώματα -ιδιαίτερα η βουλωμένη μύτη και ο βήχας- μπορεί να διαρκέσουν έως και 14 ημέρες, συνήθως βελτιώνονται κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. 

Όσον αφορά τα συμπτώματα του COVID-19, το CDC  κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα μέχρι πολύ σοβαρά και θάνατο. Τα συμπτώματα του COVID-19 εμφανίζονται συνήθως δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση και περιλαμβάνουν:

Πυρετό

Βήχα

Δυσκολία στην αναπνοή

Ευτυχώς, παρόλο που έχουν αναφερθεί σοβαρές ασθένειες και θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 , οι περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις έχουν ήπια συμπτώματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet . Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο πονόλαιμος και η ρινική καταρροή, που αναφέρθηκαν από το 5% των ασθενών, η διάρροια, η ναυτία ο έμετος, που αναφέρθηκαν από το 1-2% των ασθενών.  Ενώ έχουν προστεθεί ακόμα δυο νέα συμπτώματα που είναι η ανοσμία και η απώλεια γεύσης. Σύμφωνα με τους New York Times , η πνευμονία είναι επίσης συχνή στους ασθενείς με COVID-19, ακόμη και σε εκείνους των οποίων οι περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές.

Πώς οι μέθοδοι θεραπείας και πρόληψης διαφέρουν μεταξύ του κορωνοϊού και του κοινού κρυολογήματος;

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα, σύμφωνα με το CDC, όπως και για τον κορωνοϊό (αν και οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για την εξεύρεση θεραπείας και πιθανών εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό ). Τούτου λεχθέντος, εάν εμφανίσετε πυρετό και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, είναι σοφό να καλέσετε το γιατρό σας για να καθορίσετε τα επόμενα βήματα.

Ο κορωνοϊό και το κοινό κρυολόγημα έχουν σχεδόν παρόμοιες μεθόδους πρόληψης, σύμφωνα με το CDC. Αυτά περιλαμβάνουν τις τυπικές μεθόδους πρόληψης της γρίπης, όπως το πλύσιμο των χεριών σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια. Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άρρωστους ανθρώπους, μείνετε στο σπίτι  και απολυμαίνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζετε πιο συχνά.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τη νόσο COVID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.