WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν δεν ξεκουράζεστε μετά από 8 ώρες ύπνου, πρέπει να διαβάσετε αυτή τη σημαντική προειδοποίηση


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Απριλίου 2020

Εάν δεν ξεκουράζεστε μετά από 8 ώρες ύπνου, πρέπει να διαβάσετε αυτή τη σημαντική προειδοποίηση

Σε έναν κόσμο με τόσες πολλές απαιτήσεις και με τόσους γρήγορους ρυθμούς, η ιδέα του να κοιμόμαστε καλά το βράδυ φαντάζει ουτοπική. 

Αλλά όπως αποδεικνύεται ο ποιοτικός ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. Από την άλλη μεριά όμως όσο ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης ιατρικής κατάστασης και εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί δυνητικά να είναι επιβλαβής για την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Το σώμα κάθε ατόμου είναι διαφορετικό και η ποσότητα του ύπνου που χρειαζόμαστε ποικίλει - αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται επτά με οκτώ ώρες ύπνου, για να νιώσουν αναζωογονημένοι και να έχουν ενέργεια όλη την ημέρα. 

Εάν όμως κάποιος χρειάζεται περισσότερο από οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να νιώσει ξεκούραστος, τότε μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ένα κοινό παράδειγμα είναι η άπνοια ύπνου. Τα άτομα με άπνοια ύπνου μπορεί να μην ξεκουράζονται όταν κοιμούνται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν περισσότερες ώρες στο κρεβάτι για να ξυπνήσουν και να νιώσουν ανανεωμένοι.

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να είναι ένδειξη μιας κατάστασης ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να βιώσουν κόπωση και τα άτομα με χρόνια κόπωση είναι πιο πιθανό να υποστούν κατάθλιψη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσει. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά άτομα που έχουν άγχος και κατάθλιψη, χρησιμοποιούν φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία - οπότε αν παίρνετε φάρμακα κατά του άγχους ή αντικαταθλιπτικά και κοιμάστε περισσότερο από τον μέσο ενήλικα, αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πιθανής αλλαγής του φαρμάκου σας.

Το αίσθημα της κόπωσης παρόλο τον οκτάωρο βραδινό ύπνο μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα χρόνιων παθήσεων όπως ινομυαλγία , λύκος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και νόσος του Hashimoto. Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι κοιμάται πάρα πολύ και αισθάνεται υπνηλία και κουρασμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του.

Παρόλο που η ιδέα του να κοιμάστε 10 έως 12 ώρες τη νύχτα μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολύ ωραίο, υπάρχουν ενδείξεις ότι περισσότερο από εννέα ώρες ύπνου σχετίζονται με ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις και θνησιμότητα.

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε εάν κοιμάστε πολύ - αλλά ίσως αυτό να σημαίνει ότι είναι καιρός να κλείσετε ραντεβού με έναν ιατρό, που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία και τις πιθανές λύσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.