WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Απριλίου 2020

5 σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικότερα μακροθρεπτικά συστατικά με πολυσήμαντους ρόλους για την ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, αντίστοιχη θερμιδικά με αυτή των υδατανθράκων. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την εγκυμοσύνη.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα δομικά υλικά για τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα. Συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών στο σώμα μας.

Συντελούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, μιας και αποτελούν τους δομικούς λίθους για το σχηματισμό των ορμονών, ενζύμων, νουκλεικών οξέων κ.λπ. Κατά την άθληση, η πρωτεΐνη μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας, επιταχύνει την αποκατάσταση και συντελεί στην αύξηση της άλιπης μυϊκής μάζας στο σώμα.

Μια πραγματική ανεπάρκεια πρωτεϊνών είναι πολύ σπάνια - αν και μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν ανορεξία, καρκίνο ή, στην περίπτωση σοβαρού υποσιτισμού, μη διαγνωσμένη νόσο του Crohn. Αλλά μερικές φορές, vegans ή άτομα που ακολουθούν μια ωμοφαγική διατροφή θα μπορούσαν να μην παίρνουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Οι χορτοφάγοι που τρώνε γαλακτοκομικά ή ακόμη και μόνο αυγά είναι απίθανο να έχουν πρόβλημα να επιτύχουν τους πρωτεϊνικούς τους στόχους. 

Παρακάτω θα δείτε πέντε σημάδια που δείχνουν ότι δεν παίρνετε τόση πρωτεΐνη όση θα έπρεπε.

Είστε επιρρεπείς σε κατάγματα.

Τα οστά σας χρειάζονται αρκετή πρωτεΐνη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018 από μερικά από τα κορυφαία ιδρύματα οστεοπόρωσης στον κόσμο, τα οποία διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας πλούσιας σε πρωτεΐνη διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οστών.

Όταν δεν παίρνουμε αρκετή πρωτεΐνη, για να τροφοδοτήσουμε τα όργανα και τον εγκέφαλό μας, το σώμα μας δανείζεται από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών στον σκελετικό μας μυϊκό ιστό. Χωρίς την υποστήριξη ισχυρού σκελετικού μυϊκού ιστού, τα οστά μας είναι πιο ευαίσθητα σε τραυματισμούς όπως κατάγματα και σπασίματα.


Τα μαλλιά και τα νύχια σας φαίνονται εύθραυστα.

Επειδή η πρωτεΐνη είναι ουσιαστικό μέρος των μαλλιών και των νυχιών σας, όταν δεν παίρνετε αρκετή πρωτείνη τα νύχια σας μπορούν να είναι πιο μαλακά και τα μαλλιά σας μπορούν να γίνουν πιο εύθραυστα με την πάροδο του χρόνου. Τα μαλλιά μπορεί να χάσουν λίγο από τη λάμψη τους και μπορεί να μην είναι τόσο πυκνά όσο πριν. 

Εάν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε κάποια απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, εν μέρει επειδή το σώμα μειώνει την ανάπτυξη των μαλλιών για να διατηρήσει τα αποθέματα πρωτεϊνών.

Χάνετε βάρος - από τους μύες σας.

Ο αριθμός στην κλίμακα μπορεί να κατεβαίνει, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Συνήθως, εάν οι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα τους χρησιμοποιήσει τους μύες. Και αν χάνετε μυϊκή μάζα διατηρείτε τα αποθέματα λίπους. 

Νιώθετε αδύναμοι.

Πιθανότατα δεν θα αισθάνεστε κουρασμένοι αμέσως, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι που δεν τρώνε αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να αισθάνονται πιο κουρασμένοι ή υποτονικοί από το συνηθισμένο. Η πρωτεΐνη είναι ένα συστατικό της αιμοσφαιρίνης, το οποίο υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Και τα πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδυναμία ή δύσπνοια.

Αρρωσταίνετε πολύ συχνά.

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των αντισωμάτων, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ξένων εισβολέων όπως βακτήρια και ιούς. Εάν δεν έχετε αρκετή πρωτεΐνη, θα μπορούσατε να έχετε μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να αρρωσταίνετε πιο συχνά από άλλους ανθρώπους. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.