WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα ελέγξετε την επιθυμία σας για γλυκό


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Μαΐου 2020

Πώς θα ελέγξετε την επιθυμία σας για γλυκό

Είναι μεσημέρι και βιώνετε αυτή την πολύ οικεία απογευματινή πτώση της ενέργειας, που φέρνει μια έντονη επιθυμία για ζάχαρη . Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιγούρες για γλυκά.

Πριν όμως ανοίξετε την αγαπημένη σας σοκολάτα, δείτε μερικά πράγματα που μπορείτε να  κάνετε για να ελέγξετε τους πόθους σας για γλυκά.

Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε την επιθυμία για γλυκό, από το να προγραμματίσετε τα γεύματα και τα σνακ σας νωρίτερα. Εάν έχετε προετοιμάσει ένα υγιεινό γεύμα και σνακ, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να φάτε ένα κομμάτι γλυκό. Προσπαθήστε να σχεδιάζετε τα γεύματα της εβδομάδας τις Κυριακές ή την ημέρα πριν από την έναρξη της εβδομάδας εργασίας σας. Πηγαίνετε για ψώνια για ό, τι χρειάζεστε και ετοιμάστε εύκολες συνταγές. 

Προτιμήστε υγιή λίπη.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τη διατροφή είναι ότι το λίπος κάνει λίπος. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται λίπος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λίπους. Θα πρέπει να αποφεύγετε τα trans λιπαρά και να περιορίζετε τα κορεσμένα λίπη, αλλά τα λιπαρά που είναι υγιή για την καρδιά, όπως τα καρύδια και το αβοκάντο θα σας βοηθήσουν να νιώθετε πλήρεις και να μειώσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη. 

Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη.

Η πρωτεΐνη σας κάνει να νιώθετε πλήρεις και προσφέρει πολλά μακροθρεπτικά συστατικά Προτιμήστε τις πηγές πρωτεϊνών, όπως:

Ψάρι

Φασόλια

Λαχανικά

Ξηροί καρποί

Φάτε αρκετά φρούτα

Τα φρούτα έχουν τη φυσική ζάχαρη, αλλά έχουν επίσης πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και νερό. Επιπλέον περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν και εξισορροπούν τις επιδράσεις στο σάκχαρό σας. Αυτό αποτρέπει την αναζήτηση για ζάχαρη. 

Δοκιμάστε το ουράνιο τόξο στο πιάτο σας. 

Όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή σας, τόσο λιγότερο πιθανό θα λαχταράτε τα γλυκά. Επίσης η κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων με πολλά χρώματα,  ενισχύει τη γενική υγεία και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών. 

Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο τα γλυκά. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν να βλέπουν και να ερμηνεύουν ένα από τα πιο λαχταριστά φαγητά με αρνητικό τρόπο, η επιθυμία τους μειώθηκε. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν τα γλυκά:

Σα να ένιωθαν ήδη πολύ χορτασμένοι

Σα να μπορούσαν να αποθηκεύσουν το γλυκό για αργότερα

Τους είπαν για τις αρνητικές συνέπειες του φαγητού (πόνος στο στομάχι, αύξηση βάρους)

Το μυαλό σας είναι πολύ πιο δυνατό από ό, τι νομίζετε. Δεν μπορεί να βλάψει να πειραματιστείτε. 

Διαχειριστείτε το στρες.

Υπάρχει σχεδόν πάντα ένα συναισθηματικό στοιχείο πίσω από τους πόθους. Σίγουρα, μπορεί πραγματικά να χρειάζεστε τη σοκολάτα, επειδή σας αρέσει η γεύση ή επειδή το σάκχαρο στο αίμα σας είναι χαμηλό και χρειάζεστε μια αύξηση ενέργειας. Είναι όμως επίσης πολύ πιθανό να αρπάξετε τα μπισκότα , όταν είστε αναστατωμένοι ή αγχωμένοι από κάτι. Σκεφτείτε γιατί μπορεί να τρώτε (ή πίνετε) με σκοπό να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να αποφύγετε την ανία. Προσπαθήστε να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας και εξασκηθείτε στο να μειώσετε το στρες. 

Τα υγιή εργαλεία διαχείρισης στρες περιλαμβάνουν:

Μια βόλτα ή τρέξιμο

Γιόγκα

Διαλογισμό για λίγα λεπτά

Μερικές βαθιές ανάσες

Μιλώντας με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας

Να κάνετε κάτι δημιουργικό, όπως ζωγραφική

Πειραματιστείτε και βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Εάν το άγχος που αισθάνεστε είναι συντριπτικό, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Κοιμηθείτε καλύτερα. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά. Και ενώ πιθανότατα γνωρίζετε τις επιπτώσεις στη διάθεσή σας ή στο ενεργειακό σας επίπεδο, ίσως να μην γνωρίζετε ότι η έλλειψη ύπνου θεωρείται επίσης ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην όρεξη για γλυκά. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αυπνία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερη πείνα και λιγότερη ικανότητα ελέγχου της πρόσληψης γλυκών. 

Γι 'αυτό, προσπαθήστε να κοιμάστε καλύτερα τα βράδια. Ίσως θέλετε επίσης να σταματήσετε να τρώτε λίγες ώρες πριν σκοπεύετε να πάτε για ύπνο. Ένα γεμάτο στομάχι μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε καλύτερα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.