WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότεροι λόγοι που δεν χάνετε κιλά ενώ κάνετε δίαιτα


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Μαΐου 2020

Οι κυριότεροι λόγοι που δεν χάνετε κιλά ενώ κάνετε δίαιτα

Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα, τις περισσότερες φορές στην αρχή χάνετε κάποια κιλά χωρίς πολλή προσπάθεια. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει εντελώς μετά από λίγο.

Έτσι λοιπόν, στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν χάνετε βάρος παρόλο που κάνετε δίαιτα.

Ίσως χάνετε χωρίς να το συνειδητοποιήσετε

Εάν ξαφνικά διαπιστώνετε ότι δεν χάνετε κιλά, δεν πρέπει να ανησυχείτε ακόμα. Μπορεί κάποιες φορές η κλίμακα τη ζυγαριάς να μένει σταθερή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάνετε λίπος. Το σωματικό βάρος εξαρτάται από τις τροφές που τρώτε και από τις ορμόνες. Και οι δύο αυτοί παράγοντες φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στο πόση ποσότητα νερού διατηρεί το σώμα σας (ειδικά στις γυναίκες). Επίσης, μπορεί να κερδίζεται μυϊκή μάζα ταυτόχρονα με την απώλεια λίπους. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό εάν ξεκινήσατε πρόσφατα να ασκείστε.

Μια  καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε κάτι διαφορετικό από τη ζυγαριά, για να μετρήσετε την πρόοδό σας. Για παράδειγμα, μετρήστε την περιφέρεια της μέσης και το ποσοστό σωματικού λίπους μία φορά το μήνα.

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο 25-30% των θερμίδων μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να σας κάνει να τρώτε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Μπορεί επίσης να μειώσει δραστικά τον πόθο και την επιθυμία για σνακ. Αυτό προκαλείται εν μέρει από τις επιδράσεις της πρωτεΐνης στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, όπως η γκρελίνη.

Δεν τρώτε ολόκληρα τρόφιμα

Η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να βελτιώσει την ευημερία σας και να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σας. Λάβετε υπόψη ότι πολλά μεταποιημένα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως "υγιεινά τρόφιμα", δεν είναι πραγματικά υγιή. Η κατανάλωση επίσης πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, θα μπορούσε να καταστρέψει την επιτυχία απώλειας βάρους.

Δεν σηκώνετε βάρη

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν χάσετε βάρος, είναι να κάνετε κάποια μορφή προπόνησης αντίστασης, όπως τα βάρη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα, η οποία χάνεται συχνά μαζί με το σωματικό λίπος, εάν δεν ασκείστε. 
Η προπόνηση δύναμης αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας, που συχνά σχετίζεται με την απώλεια βάρους και βοηθά στη διατήρηση της μακροχρόνιας απώλειας λίπους.

Τρώτε μεγάλες ποσότητες ακόμα και όσον αφορά τα υγιεινά τρόφιμα

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής είναι μια κοινή παρενέργεια της δίαιτας. Περιλαμβάνει γρήγορη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, συχνά πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας. Και το πιο βασικό είναι πως οι περισσότεροι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υγιεινών τροφίμων, όπως ξηροί καρποί, αβοκάντο, που ενώ κάνουν καλό, έχουν και αρκετές θερμίδες. Να θυμάστε πως ακόμα κι αν κάτι είναι υγιές, οι θερμίδες  εξακολουθούν να μετράνε. 

Δεν κοιμάστε καλά

Ο καλός ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωματική και ψυχική σας υγεία, καθώς και για το βάρος σας. Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία. Οι ενήλικες και τα παιδιά που δεν κοιμούνται καλά, έχουν 55% και 89% μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι. 

Δεν πίνετε νερό

Το νερό μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη απώλειας βάρους 12 εβδομάδων, τα άτομα που έπιναν αρκετό νερό καθημερινά, έχασαν 44% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έπιναν νερό. 

Δεν τρώτε προσεκτικά

Μια τεχνική που ονομάζεται προσεκτική διατροφή μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία απώλειας βάρους στον κόσμο. Περιλαμβάνει κατανάλωση φαγητού χωρίς απόσπαση της προσοχής και απόλαυση κάθε μπουκιάς, ενώ ακούτε τα φυσικά σήματα που σας λένε ότι το σώμα σας έχει χορτάσει. 

Έχετε μια πάθηση που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα

Υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους. Αυτά περιλαμβάνουν υποθυρεοειδισμό , σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και άπνοια ύπνου. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη, ή ακόμη και να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Εάν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο ισχύει για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Οι προσδοκίες σας είναι μη ρεαλιστικές

Η απώλεια βάρους είναι γενικά μια αργή διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι χάνουν την υπομονή τους πριν φτάσουν στον τελικό τους στόχο. Αν και στην αρχή πολλοί χάνουν βάρος γρήγορα, πολύ λίγοι μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν βάρος με τον ίδιο ρυθμό. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Εάν έχετε ήδη χάσει κάποιο βάρος και αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, αλλά η κλίμακα δεν φαίνεται να θέλει να μετακινηθεί περαιτέρω, τότε ίσως πρέπει να αρχίσετε να εργάζεστε με τον εαυτό σας, για να αποδεχτείτε το σώμα σας όπως είναι. Οι προσδοκίες των ανθρώπων είναι μερικές φορές μη ρεαλιστικές όσον αφορά την απώλεια κιλών.

Τέλος, να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο και επίσης, δεν μπορούν όλοι να μοιάζουν με μοντέλα.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.