WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τον κίνδυνο παχυσαρκίας, τα γονίδια ή ο τρόπος ζωής


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαΐου 2020

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τον κίνδυνο παχυσαρκίας, τα γονίδια ή ο τρόπος ζωής

Για χρόνια, η έρευνα για τα «γονίδια παχυσαρκίας» οδήγησε πολλούς Αμερικανούς να πιστεύουν ότι το DNA καθιστά αναπόφευκτο το υπερβολικό βάρος.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καθημερινός τρόπος ζωής – και όχι τα γονίδια - παίζει πιθανώς πολύ μεγαλύτερο ρόλο. Η μελέτη παρακολούθησε δεδομένα σε περισσότερους από 2.500 Αμερικανούς. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη τεχνολογία για να δημιουργήσουν ένα γενετικό «σκορ κινδύνου» για την παχυσαρκία για κάθε συμμετέχοντα, με βάση το μεμονωμένο DNA τους. Παρακολούθησαν επίσης αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάθε ατόμου με την πάροδο του χρόνου, για να μετρήσουν τα επίπεδα βάρους και φυσικής κατάστασης.

Η ουσία είναι ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικότερο ρόλο στο βάρος, από ό,τι τα γονίδια. Η γενετική έχει σαφώς κάποια επιρροή, αλλά άλλοι παράγοντες είναι ισχυρότεροι.

Πολλοί πιστεύουν ότι το γενετικό υλικό σημαίνει πεπρωμένο, αλλά όχι, αυτό που κληρονομείται είναι μια ευαισθησία που επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας. Η νέα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι ανεξάρτητα από τον γενετικό κώδικα, η καλύτερη μέθοδος βελτιστοποίησης της υγείας είναι να τρώτε καλά και να ασκείστε καθημερινά.

Στην πραγματικότητα ο συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων θα μπορούσε να εξηγήσει έως και το 80% της διακύμανσης του σωματικού βάρους ενός ατόμου με την πάροδο του χρόνου. 

Ο γενετικός κίνδυνος μπορεί να είναι πιο σημαντικός σε άτομα με σπάνιες κληρονομικές αιτίες παχυσαρκίας. Αντ 'αυτού, για την πλειονότητα του πληθυσμού που κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκη, οι καθολικές συστάσεις, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, είναι σημαντικές και πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά με τον προσωπικό σας γιατρό.

Εν κατακλείδι η παχυσαρκία είναι περίπλοκη και, δυστυχώς, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου έχουμε πιο ισχυρές μεθόδους για να επηρεάσουμε την αλλαγή στον τρόπο ζωής. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.