WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαΐου 2020

Οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνει συνεχώς στις Δυτικές χώρες. Η κυριότερη αιτία είναι η αύξηση της έκθεσης στο ηλιακό φως. Η προδιάθεση για πρόκληση βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από:

Τον τύπο δέρματος του ασθενούς

Την συνολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χρόνια έκθεση

Την ένταση της έκθεσης στον ήλιο οξεία διαλείπουσα έκθεση πχ υπάλληλοι γραφείου κατά τις θερινές διακοπές 

Την ηλικία του ατόμου η μεγαλύτερη βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία προκαλείται στην παιδική ηλικία – για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η προστασία των παιδιών από τον ήλιο.

Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να προλάβετε τον καρκίνο δέρματος

Να είστε δύσπιστοι με τα παράθυρα.

Μπορεί να υποθέτετε ότι τα παράθυρα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, γιατί μπορεί να μην περνάνε οι ακτίνες UVB, αλλά περνάνε οι UVA. Οι ακτίνες UVA δεν θα σας κάψουν όμως είναι υπεύθυνες για τον καρκίνου του δέρματος. Φυσικά δεν χρειάζεται να είστε σε ένα σκοτεινό υπόγειο, απλά μπορείτε τις ώρες αιχμής να μην αφήνετε να μπαίνει όλο το φως του ήλιουστο μέσα στο σπίτι και όταν οδηγείτε να φοράτε πάντα αντηλιακό.

Να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ φαίνεται ότι αυξάνει την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, αν και ο μηχανισμός που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμα γνωστός. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, ωστόσο μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 14%.

Πιείτε περισσότερο καφέ.

Κι όμως είναι αλήθεια. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση καφέ με χαμηλότερα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να εμποδίσει την κυτταρική διαίρεση που οδηγεί στην εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Μια άλλη μελέτη , που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο PLOS One , διαπίστωσε επίσης ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από το μελάνωμα.

Να παίρνετε περισσότερη βιταμίνη B3.

Η Β3 μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι όσα άτομα διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και έλαβαν συμπλήρωμα Β3 μείωσαν τον κίνδυνο κατά 23%. Πριν όμως λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.

Να τρώτε περισσότερο σκόρδο.

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο ή διαταραγμένο, ενδέχεται να είστε σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη από την British Journal of Dermatology . Ο πιθανός λόγος: Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμωθεί, μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Εφόσον τείνετε να αρρωσταίνετε συχνά, μπορεί να είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Με τη σωστή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα θα μπορέστε να το ενισχύσετε. Ένα τρόφιμο που δυναμώνει το ανοσοποιητικό είναι το σκόρδο, γι αυτό αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, απλά εντάξτε αυτό το μπαχαρικό στην καθημερινή σας διατροφή. 

Χρήση αντηλιακού.

Η  αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας περιποίησης, και όχι μόνο συντροφιά στην θάλασσα ή την ηλιοθεραπεία. Η χρήση της είναι καθοριστική γιατί ο ήλιος μπορεί να «φτάσει» το δέρμα μας ακόμα και σε ανύποπτες στιγμές.

Και τέλος μη ξεχνάτε ότι το μαύρισμα είναι απλά η αντίδραση του δέρματος που προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω βλάβη από την έκθεση στον ήλιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.