WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε για το νερό με λεμόνι


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουνίου 2020

5 μύθοι που πρέπει να γνωρίζετε για το νερό με λεμόνι

Νερό με λεμόνι, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα της εποχής μας. Τα  τελευταία χρόνια του έχουν αποδοθεί τόσες πολλές ιδιότητες που πλέον δεν γνωρίζεις ποιες είναι αληθινές και ποιες όχι. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να τα βάλουμε στη σωστή θέση.

Παρακάτω, θα δούμε 5 μύθους για το νερό με λεμόνι. 

Μύθος 1: Αν πίνετε νερό με λεμόνι, θα χάσετε κιλά

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι επειδή τα λεμόνια περιέχουν πηκτίνη θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν περιέχουν τόση μεγάλη ποσότητα πηκτίνης και δυστυχώς η ποσότητα μειώνεται ακόμα περισσότερο στον χυμό. 

Μύθος 2: Μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες

Αυτή η θεωρία πηγάζει από το γεγονός ότι το σώμα σας μετατρέπει το όξινο χυμό λεμονιού σε αλκαλική ουσία, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι το pH των τροφίμων δεν επηρεάζει την υγεία μας, ούτε προκαλεί ασθένειες. Μάλιστα το λεμόνι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, γι αυτό καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε φορά που πίνετε το συγκεκριμένο ρόφημα.

Μύθος 3: Μας αποτοξινώνει 

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση χυμού λεμονιού μπορεί να καθαρίσει το σώμα από τοξίνες. Όμως εκτός από το γεγονός ότι το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχείο που να υποστηρίζουν ότι ο χυμός του μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα το σώμα μας διαθέτει από μόνο του μηχανισμούς για να αυτοκαθαρίζεται. Υπεύθυνα όργανα για την αποτοξίνωση είναι το συκώτι, οι νεφροί, οι πνεύμονες και το δέρμα. Λειτουργούν συνεργιστικά, αποβάλλοντας όλες τις τυχόν βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες, αλλά και οποιοδήποτε άλλο παραπροϊόν που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.

Εάν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί, περιορίστε την έκθεση σε επιβαρυντικούς- τοξικούς για την υγεία παράγοντες, διατροφικούς ή μη.

Μύθος 4: Επιταχύνει τον μεταβολισμό

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι ένα φλιτζάνι με νερό και λεμόνι το πρωί, μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό. Ακούγεται υπέροχο, δυστυχώς όμως δεν ισχύει. Ωστόσο εάν έχετε βαρεθεί να πίνετε σκέτο νερό και προσθέσετε λίγο λεμόνι, μπορεί να σας βοηθήσει να πίνετε περισσότερο νερό.

Μύθος 5: Είναι ένα θαύμα κατά της γήρανσης

Ενώ ο χυμός λεμονιού μπορεί να προσφέρει μια ωραία δόση αντιοξειδωτικών, δεν θα γυρίσει το ρολόι πίσω. Ο χυμός λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, που παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος βοηθώντας στο σχηματισμό κολλαγόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνετε και πάλι νέοι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.