WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές δεν θα πάθετε ποτέ ουρολοίμωξη


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Ιουλίου 2020

Εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές δεν θα πάθετε ποτέ ουρολοίμωξη

Εάν έχετε πάθει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τότε γνωρίζετε την αίσθηση του καψίματος και την αμείλικτη ανάγκη να πηγαίνετε συνέχεια στο μπάνιο. Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, μια στις πέντε γυναίκες βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

Και ενώ η συγκεκριμένη λοίμωξη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, δημιουργεί πολύ συχνά πρόβλημα στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν μικρότερη ουρήθρα, κάτι που καθιστά πολύ εύκολη την πρόσβαση των βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη. Αν και το ουροποιητικό σύστημα μπορεί και καταπολεμά τα βακτήρια, ωστόσο όταν η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, δημιουργούνται οι ουρολοιμώξεις. Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για να μην πάθετε ποτέ ουρολοίμωξη.

Πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα. Δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεστε, γιατί μπορεί να προκαλέσετε λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε το μπάνιο τουλάχιστον μια φορά κάθε 4 με 6 ώρες και πιο συχνά (περίπου κάθε 3 ώρες), αν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Να πίνετε αρκετά υγρά. Τα επιπλέον υγρά και κυρίως το νερό εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Οι γιατροί συστήνουν να πίνετε 6-8 φλιτζάνια την ημέρα, όχι απαραιτήτων νερό αλλά και άλλα ροφήματα κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη αλλά και να τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό.

Να φοράτε άνετα εσώρουχα. Τα σφιχτά υφάσματα  μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ιδανικό για τα βακτήρια. Άρα καλό είναι να επιλέγετε εσώρουχα που να είναι άνετα και φτιαγμένα από βαμβάκι.

Μην κάνετε κολπικές πλύσεις. Δεν πρέπει να υπερβάλετε και να κάνετε συνέχεια κολπικές πλύσεις, διότι θα διαταράξετε τη φυσική χλωρίδα του κόλπου και θα κάνετε πιο γόνιμο το έδαφος για τα βακτήρια. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν λοιμώξεις στον κόλπο αλλά και στην ουρήθρα.

Πάρτε προβιοτικά. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η χρήση των προβιοτικών βοηθάει στις ουρολογικές παθήσεις. Επίσης, μελέτες έδειξαν, ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν προβιοτικά, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Αν και αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση, η λήψη ενός συμπληρώματος προβιοτικών είναι μια απλή, φθηνή και πρακτική λύση, που μπορεί να έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αλλεργιών και του  κοιλιακού άλγους.

Να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό. Αν κάθεστε ώρες με βρεγμένο μαγιό, τότε είναι λάθος, διότι αυτή η συνήθεια μπορεί να σας προκαλέσει ουρολοίμωξη. Προσπαθήστε να αλλάζετε το μαγιό σας και να μη το φοράτε πολύ ώρα, ώστε να εξαλείψετε τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των βακτηρίων και τη μετανάστευση τους στην ουρήθρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.