WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι αποκαλύπτει η γλώσσα σας για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιουλίου 2020

 Τι αποκαλύπτει η γλώσσα σας για την υγεία σας

Με αυτή μιλάμε, κάνουμε τους άλλους να γελάνε, φιλάμε…η γλώσσα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα όργανα στο σώμα μας, που εκτός από τα παραπάνω μπορεί να μας αποκαλύψεις και πολλά πράγματα για την υγεία μας. 

Πώς μοιάζει μια «κανονική γλώσσα;

Πριν μιλήσουμε για τα διάφορα συμπτώματά, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς θα πρέπει να μοιάζει μια φυσιολογική και υγιής γλώσσα γιατί, ειλικρινά, ποιος ξέρει; Το χρώμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά θα πρέπει να είναι ροζ με επιμήκεις αύλακες στις πλάγιες επιφάνειες.

Εάν όμως η γλώσσα σας έχει γίνει κόκκινη και λεία…
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου ή ιογενής λοίμωξη. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας σας, αξίζει τον έλεγχο από έναν ειδικό.

Εάν η γλώσσα σας έχει αναπτύξει μια λευκή επίστρωση ...

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν μια λευκή επίστρωση στη γλώσσα τους ως αποτέλεσμα της «ξηροστομίας». "Αυτό μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα ή από μια αλλαγή που σχετίζεται με την ηλικία. Το μειωμένο σάλιο μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε οδοντικές κοιλότητες και ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει οδοντόκρεμα υψηλού φθορίου για προστασία. Μια λευκή επίστρωση μπορεί επίσης να υποδηλώνει μια φλεγμονώδης κατάσταση, που μπορεί επίσης να κάνει τα ούλα πολύ κόκκινα και επώδυνα.

Εάν η γλώσσα σας έχει έλκη ...

Μιλώντας για πληγές, εάν η γλώσσα σας αναπτύξει έλκη, αυτό συνήθως οφείλεται σε κάποιο είδος τραύματος στο στόμα ή στη γλώσσα, π.χ. κάψιμο του στόματος σας με ζεστό φαγητό ή δάγκωμα. Ωστόσο, τα έλκη και άλλες ανωμαλίες στο στόμα μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ιών όπως ο έρπης.

Εάν η γλώσσα σας έχει κόκκινα και άσπρα μπαλώματα…

Αυτό θα μπορούσε να είναι πιο ανησυχητικό. Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε λευκό και κόκκινο ή ένα μείγμα από λευκά και κόκκινα μπαλώματα ή εξογκώματα στη γλώσσα σας, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος. Εάν ανησυχείτε, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για έλεγχο καρκίνου του στόματος. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.