WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το καλύτερο φυσικό γλυκαντικό για να έχετε στην κουζίνα σας και να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιουλίου 2020

Το καλύτερο φυσικό γλυκαντικό για να έχετε στην κουζίνα σας και να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη

Η κρυσταλλική λευκή ζάχαρη έχει θεωρηθεί υπεύθυνη ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στον άνθρωπο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μερικά από αυτά είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Η αλήθεια όμως είναι πως δεν γίνεται να εγκαταλείψετε εντελώς τις γλυκιές γεύσεις από τη διατροφή σας. Έτσι ενώ προσπαθείτε να περιορίσετε τη ζάχαρη, χρειάζεστε ένα υποκατάστατο, που να παρέχει ταυτόχρονα και πολλά οφέλη. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Η απάντηση είναι σιρόπι σφενδάμου. 

Γιατί να προτιμήσετε όμως το σιρόπι σφενδάμου; Γιατί η αντικατάσταση της λευκής ζάχαρης με καθαρό σιρόπι σφενδάμου είναι πιθανό να αποφέρει ένα καθαρό όφελος για την υγεία.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί να ορκίζεστε ότι δεν θα ξαναφάτε ζάχαρη για το υπόλοιπο της ζωής σας, όμως κάτι τέτοιο δεν θα διαρκέσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν κάποια στιγμή να φάνε κάτι γλυκό.  Έτσι λοιπίν η χρήση σιροπιού σφενδάμνου ως γλυκαντικού είναι μια έξυπνη επιλογή για πολλούς λόγους.

Περιέχει αντιοξειδωτικά 

Το φυσικό αυτό γλυκαντικό διαθέτει πάνω από 50 αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, λόγω ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και ψευδαργύρου συνεισφέρει σημαντικά στη υγεία.

Έχει βιταμίνες και μέταλλα 

Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου είναι μια φυσική πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως ψευδάργυρος, κάλιο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Το μαγγάνιο παίζει ρόλο στον μεταβολισμό πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων του PMS , σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology . 

Χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αργά ή γρήγορα μια τροφή αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, ακολουθούμενη από μια απότομη πτώση. Αυτή η πτώση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ενέργεια, πονοκεφάλους και αίσθημα πείνας. Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Ο γλυκαιμικός δείκτης του σιροπιού σφενδάμνου είναι περίπου 54 , ενώ η επιτραπέζια ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη περίπου 65.

Υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας

Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην υποστήριξη της αναπαραγωγικής υγείας, ιδιαίτερα στους άντρες. Πως; Ο ψευδάργυρος συμπυκνώνεται περισσότερο στον προστάτη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ανθρώπινο ιστό και τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου σε αυτόν τον αδένα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. 

Συμπερασματικά

Το σιρόπι σφενδάμου είναι μια πολύ καλή φυσική γλυκαντική ουσία και μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Απολαύστε το πάντα με μέτρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.