Πώς η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020

Η φλεγμονή είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, ειδικά σε σχέση με τη διατροφή. Γνωρίζουμε ότι φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα - όπως τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα φυλλώδη λαχανικά- μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να αποτρέψει τη χρόνια φλεγμονή. Και δεν είναι μυστικό ότι η  χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας: Έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα και το Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και ένα συστατικό που βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η ζάχαρη. Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με τους οποίους η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Παρακάτω θα δείτε τρεις βασικούς. 

Όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με το σάκχαρο στο αίμα μας, οδηγoύν σε επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται Advanced Glycation End Products (AGEs) και αυτές οι ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η ζάχαρη προκαλεί την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία οδηγεί σε περισσότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονή.

Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολικό σωματικό λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα; Το μαντέψατε: φλεγμονή. Η επίλυση του φαύλου κύκλου της φλεγμονής γίνεται μειώνοντας τα γλυκά. Όμως πιο εύκολο είναι να το λέμε παρά να το κάνουμε, γιατί τελικά είμαστε άνθρωποι και μας αρέσουν οι γεύσεις. Και το πιο σημαντικό, η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο σε γλυκές λιχουδιές, αλλά και σε άλλες πολλές τροφές, όπως σάλτσες, ποτά, γιαούρτια, ακόμη και σε φαινομενικά υγιή σνακ ή δημητριακά.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγετε τη ζάχαρη; Το κλειδί είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη (ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα που δεν το χρειάζεστε πραγματικά) και να βρείτε αντικαταστάτες, όπως η κανέλα και το μέλι... Ξεκινήστε διαβάζοντας την ετικέτα ενός φαγητού ή ενός συστατικού. Η FDA έχει εφαρμόσει μια νέα ετικέτα Nutrition Facts που περιλαμβάνει τώρα μια ξεχωριστή στήλη για τα πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Αμερικάνικες Οδηγίες, πρέπει να διατηρήσουμε την πρόσληψη σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.