WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 σημαντικοί λόγοι που προκαλούν τριχόπτωση στις γυναίκες και τι πρέπει να κάνουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2020

3 σημαντικοί λόγοι που προκαλούν τριχόπτωση στις γυναίκες και τι πρέπει να κάνουν

Κάθε τύπος τριχόπτωσης που συμβαίνει σε έναν άνδρα μπορεί να συμβεί και σε μια γυναίκα. Όμως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για την τριχόπτωση, κάτι που πολλοί το αποδίδουν στην αντίληψη της κοινωνίας, ότι οι πρέπει να έχουν πλούσια μαλλιά για να είναι όμορφες.

Και, ενώ η τριχόπτωση συχνά σχετίζεται με άνδρες, εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών θα παρουσιάσουν αραίωση μαλλιών έως την ηλικία των 50 ετών.

Σύμφωνα με την Καναδική Δερματολογική Ένωση, χάνουμε κατά μέσο όρο 50 έως 100 τρίχες την ημέρα. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μεταξύ 80.000 και 12.000 τρίχες στο κεφάλι, ωστόσο αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο.

Όπως λοιπόν συμβαίνει με κάθε είδους αλλαγή στην υγεία σας, εάν ανησυχείτε για την τριχόπτωση, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ωστόσο παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, καθώς και μερικές θεραπείες, που μπορεί να βοηθήσουν.

Σοκ ή αλλαγές στο σώμα σας

Η εμπειρία μιας σημαντικής χειρουργικής επέμβασης, αυξημένου άγχους ή τραυματικών συμβάντων μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πτώση των μαλλιών - η οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν βοηθά τα επίπεδα άγχους. Μάλιστα αυτό τον καιρό, λόγω της πανδημίας, τα προβλήματα τριχόπτωσης έχουν αυξηθεί. 

Θεραπεία: Δεδομένου ότι η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από διάφορα ζητήματα, που κυμαίνονται από το άγχος έως τα επίπεδα ορμονών, οι θεραπείες εξαρτώνται από την αιτία, οπότε είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε μιλώντας με τον γιατρό σας. Ένας ασθενής με ανεπάρκεια Β12 μπορεί να χρειαστεί να λάβει συμπληρώματα, αλλά ένας ασθενής με διαταραχή του θυρεοειδούς θα πρέπει να δει και να αξιολογηθεί από τον οικογενειακό γιατρό του, και ενδεχομένως να παραπεμφθεί σε ενδοκρινολόγο, για θεραπεία και παρακολούθηση.

Έλξης αλωπεκία

Οι σφιχτές πλεξούδες ή η αλογοουρά μπορεί να φαίνονται υπέροχες, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτές οι πρακτικές κομμωτικής μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως έλξης αλωπεκία, και προκαλείται από συνεχή δύναμη και τράβηγμα στις ρίζες των μαλλιών. Τα καλύμματα κεφαλής όπως τουρμπάνι ή μαντίλα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε έλξης αλωπεκία.

Θεραπεία: Η σύντομη απάντηση είναι να μην ταλαιπωρείτε τα μαλλιά και να τα έχετε ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι σταματάτε τα χτενίσματα και δεν χρησιμοποιείτε υφάσματα για να καλύψετε τα μαλλιά σας. 

Ανδρογενετική αλωπεκία

Μπορεί να έχετε ακούσει για την ανδρική φαλάκρα, αλλά ξέρατε ότι η γυναικεία φαλάκρα είναι επίσης συχνή; Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης, επίσης γνωστός ως ανδρογενετική αλωπεκία και μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως εμφανίζεται με διάχυτη λέπτυνση των τριχών και εντονότερη αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του τριχωτού. Αντίθετα με τους άνδρες, στις γυναίκες σπάνια οδηγεί σε ολική απώλεια των μαλλιών στην πάσχουσα περιοχή.

Θεραπεία : Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι κάτι που απαιτεί πραγματικά αξιολόγηση από έναν δερματολόγο. Θεραπείες όπως ενέσεις με αιμοπετάλια πλάσματος (PRP), μπορεί να βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης νέων θυλακίων και οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι βιώσιμες επιλογές, ανάλογα με το άτομο.

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσικό τα μαλλιά να αραιώνουν, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών. Σκεφτείτε ολόκληρο το σώμα σας, τι έχετε το ίδιο με όταν ήσασταν έφηβοι; Γιατί τα μαλλιά σας να αποτελούν εξαίρεση; 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.