WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γρίπη και κορωνοϊός: Ποιες είναι οι διαφορές και τι πρέπει να κάνουμε τώρα που η εποχή της γρίπης είναι προ των πυλών


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Σεπτεμβρίου 2020

Γρίπη και κορωνοϊός: Ποιες είναι οι διαφορές και τι πρέπει να κάνουμε τώρα που η εποχή της γρίπης είναι προ των πυλών

Φέτος περισσότερο από ποτέ, πιθανότατα παρακολουθείτε οποιοδήποτε περίεργο σύμπτωμα που μπορεί να αισθανθείτε, όπως εάν νιώθετε ελαφρώς ζεστοί ή αν το φτέρνισμα σχετίζεται με αλλεργίες ή είναι κάτι πιο σοβαρό. 

Τώρα που η εποχή της γρίπης πλησιάζει μπορεί να είστε σε ακόμη μεγαλύτερη επιφυλακή, παρακολουθώντας πιθανά προειδοποιητικά σημάδια ή πρώιμα συμπτώματα λοίμωξης από γρίπη. 

Όμως, όσον αφορά τη γρίπη, υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα συμπτώματα: Μπορεί να μην υπάρχει κανένα από αυτά τα πρώτα συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη σοβαρότητα. Στην πραγματικότητα, η ταχύτητα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της γρίπης - μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άρρωστοι πολύ γρήγορα. 

Παρακάτω θα δούμε μερικά συμπτώματα της γρίπης, τα οποία συνήθως εμφανίζονται εν μία νυκτί:

Πυρετός ή ρίγη

Πονοκέφαλος

Βήχας

Πονόλαιμος

Καταρροή ή βουλωμένη μύτη

Κούραση

Πόνοι στους μύες ή σε όλο το σώμα

Διάρροια ή έμετος, κυρίως σε παιδιά

Αυτά τα συμπτώματα έρχονται εξαιρετικά γρήγορα και τα παρατηρείτε μέσα σε δύο ημέρες μετά την έκθεσή σας στον ιό της γρίπης.

Όμως η πρόκληση φέτος, προειδοποιούν οι γιατροί, είναι η διαφορά μεταξύ της γρίπης και της νόσου COVID-19. Ενώ το CDC λέει ότι τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί συχνά να εμφανιστούν γρηγορότερα από εκείνα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει συμπτώματα COVID-19 μόλις δύο ημέρες μετά τη μόλυνση. Και δυστυχώς, οι πιθανότητες να καταλάβετε ποια ασθένεια έχετε, είναι ελάχιστες. 

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί παροτρύνουν όλους να κάνουν το εμβόλιο γρίπης φέτος. Το εμβόλιο της γρίπης είναι αποτελεσματικό όχι μόνο για τη διατήρηση της ασφάλειας της δικής σας και εκείνων που βρίσκονται γύρω σας, αλλά και για την πρόληψη των δυσάρεστων συμπτωμάτων. 

Το καλύτερο στοίχημα που έχουμε όλοι τώρα είναι ο πολύ καλός έλεγχος της γρίπης, διαφορετικά θα δημιουργηθούν πολλά άλλα προβλήματα. Ακόμα και αν το εμβόλιο της γρίπης είναι οριακά αποτελεσματικό, αυτό θα βοηθούσε στην αποφυγή της υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εάν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 δεν είναι διαθέσιμο κατά την ερχόμενη σεζόν της γρίπης.

Τέλος τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα που σηματοδοτούν ότι θα μπορούσατε να έχετε γρίπη ή COVID-19; Ζητήστε ιατρική βοήθεια - αλλά σίγουρα καλέστε πρώτα τον γιατρό σας, όχι μόνο για να προστατεύσετε την υγεία σας, αλλά και την υγεία των άλλων με τους οποίους μπορεί να έρθετε σε επαφή. Η εξαίρεση σε αυτό είναι εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.