WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020: Καλλιέργεια, θρέψη, βιωσιμότητα. Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020: Καλλιέργεια, θρέψη, βιωσιμότητα. Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού (World Food Day), ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization – FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος, στα 75α γενέθλια του FAO, το θέμα του εορτασμού είναι «Καλλιέργεια, θρέψη, βιωσιμότητα. Όλοι μαζί. Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής αποτελεί μια αφορμή για την προσφορά παγκόσμιας αλληλεγγύης, ώστε να βοηθήσουμε όλους τους πληθυσμούς, και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ανακάμψουν από την πείνα και τον υποσιτισμό. Στόχος είναι να καταστήσουμε τις αλυσίδες τροφίμων και τα συστήματα σίτισης πιο βιώσιμα, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν στην αυξανόμενη αστάθεια και στις κλιματικές αλλαγές και να εξασφαλίσουν προσιτές, βιώσιμες και ισορροπημένες μορφές διατροφής για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους στο σύστημα τροφίμων. Ακόμα πιο εμφανής έγινε αυτή η ανάγκη ανάκαμψης τον τελευταίο χρόνο, από τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.

Οι αβέβαιοι καιροί που ζούμε, έκαναν πολλούς από εμάς να εκτιμήσουμε ξανά ένα πράγμα το οποίο κάποιοι θεωρούσαμε δεδομένο και που πολλοί έχουν ανάγκη: το φαγητό. Το φαγητό είναι η ουσία της ζωής και το θεμέλιο των πολιτισμών. Σε μια στιγμή σαν αυτή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να υποστηρίξουμε τους ήρωές μας - οι οποίοι συμμετέχουν στην παραγωγή της πρώτης ύλης, στην αλιεία ή στη μεταφορά τροφίμων και τους οποίους ονομάζουν «ήρωες τροφίμων» (#FoodHeroes). Αυτοί οι άνθρωποι φροντίζουν το φαγητό μας να πηγαίνει από το αγρόκτημα στο πιάτο μας, ακόμα και εν μέσω δύσκολων καταστάσεων, όπως αυτή της πανδημίας. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μας καλεί να γίνουμε κι εμείς ήρωες στη διατροφική αλυσίδα και να κάνουμε τα υγιεινά τρόφιμα μέρος του τρόπου ζωής μας.

jenny.gr

Οι καταναλωτές είμαστε κάτι περισσότερο από τους ανθρώπους που απλά ασκούν τη διαδικασία του τρώγειν. Έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε τη διαδικασία παραγωγής μέσω των διατροφικών μας επιλογών.

Ας δούμε παρακάτω μερικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε, ώστε να βοηθήσετε τη διατροφική αλυσίδα.

Επιλέξτε τοπικά προϊόντα

Όποτε μπορείτε, υποστηρίξτε τους ήρωες τροφίμων αγοράζοντας προϊόντα από κάποιον τοπικό παραγωγό. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε τους μικροκαλλιεργητές, την τοπική οικονομία και ενθαρρύνετε την ποικιλομορφία των καλλιεργειών.

Σεβαστείτε τα τρόφιμα και τους ήρωες τροφίμων

Η σπατάλη της τροφής μπορεί να συμβεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας σίτισης και εσείς μπορείτε να παίξετε σημαντικό ρόλο. Το να μάθετε πώς να αποθηκεύετε το φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορεί να μειώσει τη σπατάλη του φαγητού. 

Επιλέξτε ποικιλία υγιεινών τροφίμων

Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει σε μια υγιή ζωή. Όταν επιλέγουμε μια ποικιλία τροφίμων, ενθαρρύνουμε την παραγωγή την παραγωγή πολλών ειδών τροφίμων. Αυτό δεν είναι μόνο υγιές για το σώμα μας, αλλά και το περιβάλλον μας, επειδή ευνοεί τη βιοποικιλότητα.

Επηρεάστε θετικά τον κοινωνικό σας περίγυρο

Μπορείτε να αποτελέσετε το παράδειγμα προς μίμηση τόσο στον οικογενειακό όσο και στον φιλικό και κοινωνικό σας περίγυρο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να επηρεάσετε τις διατροφικές επιλογές των υπολοίπων. 

Επιλέξτε εποχικά προϊόντα

Γνωρίζατε ότι μειώνετε το αποτύπωμα άνθρακα όταν αγοράζετε εποχικά προϊόντα; Τα εποχικά τρόφιμα είναι επίσης πιο εύγεστα και πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, έχουν χαμηλότερο κόστος και ευνοούν το περιβάλλον. 

Όλοι μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν υγιεινά επειδή γνωρίζουν πώς.

Πηγή φωτογραφίας: http://www.fao.org/world-food-day/en/

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.