Υποφέρετε από έλκος στομάχου; Δείτε ποιες τροφές θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

Τζουλιάννα Καρνέζη
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Η πιο κοινή αιτία για το έλκος στομάχου είναι το βακτήριο Helicobacter pylori. Έλκη μπορεί επίσης να προκληθούν από την υπερβολική χρήση παυσίπονωνμκαι μη-στεροειδή αντιφλεγμονωδών.

Τα έλκη στομάχου, επίσης γνωστά και ως πεπτικά, ή γαστρικά έλκη, είναι ανοικτές πληγές στην εσωτερική επένδυση του στομάχου. Λόγω της ποσότητας οξέος που υπάρχει στο στομάχι, όταν συμβαίνουν έλκη, είναι συχνά εξαιρετικά επώδυνα. 

Το έλκος στομάχου συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και φάρμακα που μειώνουν, μπλοκάρουν, ή εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου. Υπάρχουν όμως και μερικά τρόφιμα που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. 

Κουνουπίδι.

Το κουνουπίδι περιέχει σουλφοραφάνη,  ένα φαινολικό αντιοξειδωτικό φυτοθρεπτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του βακτηρίου H. pylori. Περισσότερες από 300 επιστημονικές μελέτες δείχνουν η σουλφοραφάνη, αποτελεί επίσης παράγοντα πρόληψης πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας κ.α.

Κόκκινη πιπεριά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από το έλκος. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό, τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες προσβολής από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και καρκίνου του στομάχου, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές.

Φράουλα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φράουλες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη γαστρικών παθήσεων και να επιβραδύνει την εμφάνιση έλκους.

Καρότα.

Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α η οποία βοηθά στην αποτροπή του έλκους του στομάχου και της γαστρικής φλεγμονής. 

Μπρόκολο.

Μελέτες επισημαίνουν ότι το μπρόκολο περιέχει μια συγκεκριμένη χημική ουσία που μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια που προκαλούν έλκος στομάχου. 

Σκόρδο.

Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του H. pylori σε πειράματα τόσο σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους. 

Μέλι.

Το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και ανακουφίζει από το έλκος του στομάχου. Εφόσον έχετε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να απολαύσετε το μέλι, όπως θα κάνατε με οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία. 

Ελαιόλαδο.

Μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να θεραπεύει το έλκος στομάχου. Περιέχει φαινόλες που δρουν ως αντιβακτηριακός παράγοντας, ο οποίος εμποδίζει τον H. pylori να εξαπλωθεί περαιτέρω και να επηρεάσει την επένδυση του στομάχου.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Μερικές τροφές μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ελκών, ενώ άλλες έχουν προληπτική και θεραπευτική δράση. Τα λιπαρά και όξινα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να ερεθίσουν το στομάχι σας, όπως και οι πικάντικες τροφές.

Για να μειώσετε τον πόνο του έλκους, αποφύγετε:

Καφέ

Ανθρακούχα ποτά

Καυτερές πιπεριές

Επεξεργασμένες τροφές

Κόκκινα κρέατα

Τηγανιτά τρόφιμα

Γάλα και αλκοόλ

Η διατροφική παρέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τα αίτια – συμπτώματα του ασθενούς και τις προτιμήσεις – συνήθειές του.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.