Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης με τη βοήθεια της διατροφής
Τζουλιάννα Καρνέζη
25 Οκτωβρίου 2020
Ο μαστός είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του γυναικείου σώματος και σε αυτόν αντανακλώνται οι επιδράσεις του περιβάλλοντος και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης, προκαλώντας ενοχλήσεις που μπορεί να εκτείνονται από μια φλεγμονή μέχρι και έναν καρκίνο.
Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για αυτές. Η συχνότητα εμφάνισης του διαφέρει από χώρα σε χώρα, εντοπίζεται στις μεσήλικες γυναίκες και αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας.
Τα καλά νέα είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων του καρκίνου το μαστού θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν οι γυναίκες έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα.
Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψαριών, καθώς επίσης και η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης D, ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Επιπρόσθετα, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και η πρόσληψη κορεσμένου ζωικού λίπους έχουν πιθανή αιτιολογική σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι παθήσεις που οφείλονται σε μη υγιεινή διατροφή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, συσχετίζονται ισχυρά με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Ένα διατροφικό πρότυπο, που φαίνεται πως συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι η μεσογειακή διατροφή. Η ανάλυση των τροφίμων, που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διατροφή, ανέδειξε την παρουσία διάφορων προστατευτικών ουσιών, όπως είναι το σελήνιο, η ισορροπημένη αναλογία των ω-3 και ω-6 απαραίτητων λιπαρών οξέων, η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, διάφορα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες Ε και C.
Οι περισσότερες από τις παραπάνω ουσίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε γενικές γραμμές, τα βασικά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η περιορισμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και σπόρων, η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η μέτρια κατανάλωση κρασιού και η χρήση του ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), ποσοστό της τάξεως του 30%- 40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζεται με την διατροφή, την μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες, που βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τον τρόπο ζωής μας και συνεπώς θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Διαβάστε παρακάτω μερικές επιπλέον συμβουλές για μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ, σε μια το πολύ, μερίδα καθημερινά.
Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Το American Institute Cancer Research εκτιμά πως αν καταναλώναμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά, θα είχαμε μια μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου γενικά, έως και 20%.
Διατηρείτε το βάρος σας εντός των φυσιολογικών ορίων και προσπαθήστε να μην αυξήσετε την περίμετρο της μέσης σας στην ενήλικη ζωή σας. Η σημαντική πρόσληψη βάρους του σώματος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.
Ο κίνδυνος των γυναικών με περιττά κιλά για καρκίνο του μαστού είναι μεγαλύτερος μετά την ηλικία των 50 ετών κατά την εμμηνοπαυσιακή φάση. Οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να χάσουν τα περιττά κιλά και έχουν φυσιολογικό βάρος, πετυχαίνουν μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού.
Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ενέργεια και ζάχαρη.
Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε αλάτι, και τρόφιμα με πολύ αλάτι.
Προσπαθήστε να θηλάσετε αποκλειστικά το παιδί σας μέχρι τους 6 μήνες, και συνεχίστε να θηλάζετε συμπληρωματικά μετά. Ο καρκίνος του μαστού είναι σπανιότερος στις µητέρες που θηλάζουν για περισσότερο από 2 χρόνια τα παιδιά τους.
Κάντε την άσκηση, μέρος της καθημερινότητάς σας. Πληθώρα πρόσφατων ερευνών δείχνει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Η American Cancer Society εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από κάθε είδους καρκίνο στις ΗΠΑ οφείλεται στην καθιστική ζωή και στην ανθυγιεινή διατροφή.
Τέλος, μην ξεχνάτε να κάνετε τη μηνιαία αυτο-εξέταση στο μαστό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει σωστή οδηγία από τον γιατρό σας και ότι κάνετε σωστά την αυτό-εξέταση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές στο σώμα σας. Και φυσικά, μετά από την ανάλογη ηλικία, μην αμελείτε να κάνετε μαστογραφία μία φορά τον χρόνο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.