WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου και τι πρέπει να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Νοεμβρίου 2020

Τα κυριότερα σημάδια έλλειψης ασβεστίου και τι πρέπει να κάνετε

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται στον οργανισμό ως συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Συνεργάζεται τόσο με το φώσφορο για τη δόμηση υγιών οστών και δοντιών, όσο και με το μαγνήσιο για σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Πόσο όμως ασβέστιο χρειάζεται το σώμα μας; Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. 

Δυστυχώς η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν είναι πια πολύ αργά. Παρόλα αυτά αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της ανεπάρκειας, μπορεί να βοηθήσει ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Δείτε παρακάτω μερικά σημάδια ανεπάρκειας ασβεστίου.

Τερηδόνα

Αν η επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν πάει τόσο καλά, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι έλλειψης ασβεστίου. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου μέσω της διατροφής, τότε αρχίζει να παίρνει από οπουδήποτε μπορεί συμπεριλαμβανομένων τα δόντια σας.

Απώλεια μνήμης

Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, όπως είναι η σύγχυση και η απώλεια μνήμης.

Ξεφλουδίζουν τα νύχια σας

Όπως τα δόντια και τα οστά έτσι και τα νύχια έχουν ανάγκη από ασβέστιο. Αν λοιπόν παρατηρήσετε να ξεφλουδίζουν τα νύχια σας, ίσως πρέπει να προσθέσετε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας.

Μυϊκές κράμπες

Όπως προαναφέραμε το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη σύσπαση των μυών. Γι αυτό και αν αντιμετωπίζετε μυϊκές κράμπες, μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.
Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να προκύψει από πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των άλλων η ανεπάρκεια ασβεστίου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο βοηθάει στην παραγωγή της μελατονίνης, η ορμόνη του ύπνου. Όταν κοιμόμαστε βαθιά, τα επίπεδα ασβεστίου αυξάνονται, έτσι εάν διαπιστώσετε ότι πετάγεστε στον ύπνο σας και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές, ίσως έχετε ανάγκη από ασβέστιο.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

Εκτός από τις μυϊκές κράμπες, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις νευρικές απολήξεις και έτσι να προκαλούν μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου

Αν έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, προσπαθήστε να πάρετε την πλειοψηφία του ασβεστίου από τις πηγές τροφίμων. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Η πιο συνηθισμένη και κύρια πηγή είναι μέσω των γαλακτοκομικών προϊόντων: Γάλα, γιαούρτι και τυρί Αλλά ανάλογα με τις διατροφικές σας επιλογές, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές, όπως τα λευκά φασόλια, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, σπόροι σησαμιού, τα αποξηραμένα φρούτα κ.α.

Τέλος να είστε προσεχτικοί στη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, γιατί το υπερβολικό ασβέστιο από συμπληρώματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και να δημιουργήσει πέτρες στους νεφρούς, οπότε μην το παρακάνετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.