WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώτε πριν από την πρωινή γυμναστική για να έχετε τη μέγιστη απόδοση


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Νοεμβρίου 2020

Τι να τρώτε πριν από την πρωινή γυμναστική για να έχετε τη μέγιστη απόδοση

Αυτό που τρώτε όταν ξυπνάτε το πρωί παίζει σημαντικό ρόλο στην ενέργεια που θα έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. 

Η παράλειψη του πρωινού σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα μεσημεριανού ή να επιλέξετε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη, για να αποφύγετε την πείνα μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. 

Επίσης αν σας αρέσει να γυμνάζεστε το πρωί με το που ξυπνάτε, τότε είναι σημαντικό τρώτε πρωινό πριν τη γυμναστική. Όταν ξυπνάτε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα αποθέματα υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλά, για αυτό και είναι σημαντικό να φάτε κάτι πριν την προπόνηση. 

Η καλύτερη συμβουλή για το πρωινό πριν από τη γυμναστική: Μην φοβάστε τους υδατάνθρακες. Σκεφτείτε τους υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση ως συμμάχους που σας παρέχουν ενέργεια για να ασκηθείτε και να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Είναι το καύσιμο για τους μύες και χωρίς αυτούς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τόσο καλά. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό A pieded Physiology, Nutrition and Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υδατανθράκων 15 λεπτά πριν από την άσκηση βοήθησε τους συμμετέχοντες να τρέχουν 12,8% περισσότερο από ό, τι όταν πήραν το εικονικό φάρμακο.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ένα καλό πρωινό με υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας. 

Όμως δεν είναι όλοι ο υδατάνθρακες ίδιοι, γι αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε σύνθετους όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, βρώμη, μπρόκολο και γλυκοπατάτες, .

Οι σύνθετοι είναι πιο κατάλληλοι, καθώς απελευθερώνουν ενέργεια αργά και σταθερά και παράλληλα οι τροφές που τους περιέχουν είναι συχνά πλούσιες και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Δοκιμάστε επίσης να προσθέσετε στο πρωινός σας και άπαχη πρωτεΐνη, όπως γιαούρτι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά, για να τροφοδοτήσετε τους μύες με τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τη διατήρηση και ανάπλαση των μυϊκών ιστών.

Επιλέξτε 1/4 φλιτζάνι βρώμη, με αμύγδαλα, σταφίδες και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Εάν έχετε λιγότερο χρόνο, φτιάξτε ένα smoothie φρούτων με γιαούρτι ή γάλα. 

Μετά την άσκηση επιλέξετε ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεϊνών για να αναπληρώσετε τα αποθέματα γλυκογόνου και να μεγιστοποιήσετε τη μυϊκή αποκατάστασή, ιδανικά εντός 30 λεπτών από τη λήξη της προπόνησης. Ένα σάντουιτς ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρου και λίγο μέλι είναι μια εύκολη επιλογή. Μην ξεχνάτε φυσικά να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε.

Τέλος, μεγαλύτερη σημασία έχει να ακούτε το σώμα σας και να δοκιμάζετε διαφορετικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν καλύτερα στη δική σας προπόνηση, στο δικό σας στομάχι και στα δικά σας επίπεδα ενέργειας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.