WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα βιολογικά τρόφιμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Νοεμβρίου 2020

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα βιολογικά τρόφιμα

Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο υγιεινά; Αξίζει το κόστος; Αν θέλετε να σας λυθούν όλες οι απορίες, απλά συνεχίστε την ανάγνωση. 


Τι σημαίνει ο όρος «βιολογικά».

Ο όρος «βιολογικά» αναφέρεται στον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων. Ενώ οι κανονισμοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, στην Ευρώπη, οι βιολογικές καλλιέργειες πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση ΓΤΟ, ιοντίζουσας ακτινοβολίας, με περιορισμό της χρήσης χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων και χωρίς τη χρήση ορμονών και περιορισμός, μόνο στις απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, της χρήσης αντιβιοτικών για την υγεία των ζώων.

Τα βιολογικά ζώα που εκτρέφονται για κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να εκτρέφονται σε συνθήκες που να ανταποκρίνονται στις φυσικές τους συμπεριφορές (όπως η ικανότητα να βόσκουν σε βοσκότοπους) και να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές. 

Τα οφέλη της βιολογικής τροφής

Το πώς μεγαλώνει το φαγητό σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία σας καθώς και στο περιβάλλον. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν συχνά πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά, από τα συμβατικά προϊόντα, και περιέχουν επίσης λιγότερα φυτοφάρμακα. 

Η βιολογική τροφή είναι συχνά πιο φρέσκια, επειδή δεν περιέχει συντηρητικά που την κάνουν να διαρκεί περισσότερο. Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται μερικές φορές (αλλά όχι πάντα, επομένως προσέξτε από πού προέρχονται) σε μικρότερα αγροκτήματα πλησιέστερα στο σημείο όπου πωλούνται.

Η βιολογική γεωργία τείνει να είναι καλύτερη για το περιβάλλον. Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μπορεί να μειώσουν τη ρύπανση, να εξοικονομήσουν νερό, να μειώσουν τη διάβρωση του εδάφους, να αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους και να χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια. Η καλλιέργεια χωρίς συνθετικά φυτοφάρμακα είναι επίσης καλύτερη για κοντινά πουλιά και ζώα, καθώς και για άτομα που ζουν κοντά στα αγροκτήματα.

Το βιολογικό κρέας και το γάλα μπορούν να είναι πιο πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Τα αποτελέσματα μιας ευρωπαϊκής μελέτης του 2016 δείχνουν ότι τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ήταν έως και 50 τοις εκατό υψηλότερα στο οργανικό κρέας και το γάλα από ό, τι στα συμβατικά.

Το βιολογικό σημαίνει απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα από τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών είναι τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, τα βιολογικά αγροκτήματα χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούν μόνο φυσικά παραγόμενα φυτοφάρμακα και όχι τα συνθετικά φυτοφάρμακα. Τα φυσικά φυτοφάρμακα πιστεύεται ότι είναι λιγότερο τοξικά, ωστόσο, ορισμένα έχουν βρεθεί ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία. Ωστόσο, η έκθεσή σας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα πιθανότατα θα είναι χαμηλότερη όταν τρώτε βιολογικά.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συσσωρευμένη ποσότητα σε φυτοφάρμακα στο σώμα μας λόγω πολλών ετών έκθεσης. Αυτή η χημική «σωματική επιβάρυνση», όπως είναι ιατρικά γνωστή, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως πονοκεφάλους, γενετικές ανωμαλίες και άλλες ασθένειες.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση φυτοφαρμάκων ακόμη και σε χαμηλές δόσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, όπως λευχαιμία, λέμφωμα, όγκοι του εγκεφάλου, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του προστάτη.

Τα παιδιά και τα έμβρυα είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε φυτοφάρμακα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το σώμα και ο εγκέφαλός τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Η έκθεση σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές καθυστερήσεις, διαταραχές συμπεριφοράς, αυτισμό, βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος και κινητική δυσλειτουργία. Επιπλέον, τα φυτοφάρμακα μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί, καθώς και μέσω του μητρικού γάλακτος.

Το πλύσιμο και το ξεφλούδισμα διώχνει τα φυτοφάρμακα;

Το ξέβγαλμα φρέσκων προϊόντων μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει τα φυτοφάρμακα. Το ξεφλούδισμα βοηθά μερικές φορές, αλλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά συχνά βρίσκονται στη φλούδα. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να επιλέξετε μια ποικίλη διατροφή, να πλένετε καλά όλα τα προϊόντα και να αγοράζετε βιολογικά όταν είναι δυνατόν.

Η αλήθεια είναι πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά από τα συμβατικά. Αλλά αν ορίσετε ορισμένες προτεραιότητες, μπορεί να είναι δυνατή η αγορά βιολογικών τροφίμων και η διατήρηση του προϋπολογισμού σας. 

Συμβουλές αγοράς βιολογικών τροφίμων

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φθηνότερα και φρέσκα όταν είναι εποχής. Μάθετε πότε τα προϊόντα παραδίδονται στην αγορά σας, ώστε να αγοράζετε τα πιο φρέσκα.

Θυμηθείτε όμως ότι τα βιολογικά δεν είναι πάντα υγιή. Πολλά βιολογικά επιδόρπια και σνακ είναι συνήθως πολύ υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι, λίπος ή θερμίδες. Είναι λοιπόν χρήσιμο να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.

Γιατί τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά;

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά, δεδομένου ότι οι αγρότες δεν χρησιμοποιούν συνθετικά φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα ή φάρμακα. Η βιολογική πιστοποίηση είναι ακριβή και η βιολογική τροφή για τα ζώα μπορεί να κοστίσει δύο φορές περισσότερο. Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις τείνουν να είναι μικρότερες από τις συμβατικές εκμεταλλεύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το σταθερό κόστος είναι λιγότερο. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.