WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Δεκεμβρίου 2020

Δείτε πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι ιώσεις παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Γι αυτό και είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε το σώμα μας, για να αποκρούσει τα εχθρικά μικρόβια. Εξάλλου, η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο. Παρακάτω θα δείτε μερικούς φυσικούς και υγιείς τρόπους, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κοιμηθείτε καλά.  Προτεραιότητα σας πρέπει να είναι 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ!  Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την ορμόνη κορτιζόλη στο σώμα σας, η οποία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο ύπνος θα βοηθήσει επίσης, στην καταπολέμηση της λοίμωξης, αν κάποιος στην οικογένειά τυχαίνει να είναι άρρωστος. Τα κύτταρα του σώματος σας θα επισκευαστούν και θα αποκατασταθούν, κατά τη διάρκεια μιας υγιούς νύχτας, γι  αυτό μην ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας και αναπαυτείτε.

Ασκηθείτε. Η άσκηση μπορεί να δώσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μια ώθηση, με την προώθηση της καλής κυκλοφορίας  του αίματος και του οξυγόνου, ώστε να καταπολεμάτε πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια. Μέτρια άσκηση μόνο λίγες φορές την εβδομάδα είναι το μόνο που χρειάζεστε, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να βοηθήσετε το σώμα σας να είναι υγιές. 

Να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Τρώγοντας ένα "ουράνιο τόξο" φρούτων και λαχανικών, θα δώστε στο σώμα σας τις σωστές βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, με αποτέλεσμα να αποκτήσετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο υποσιτισμός βλάπτει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Καθίστε στον ήλιο. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν έχουν όλες οι περιοχές φυσικό φως του ήλιου. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να καθίσετε έξω, για να πάρετε αρκετή βιταμίνη D, η οποία προάγει την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και μόλις 15 λεπτά  έκθεσης μπορεί να βοηθήσει. Προσπαθήστε να βγείτε έξω και να περπατήσετε με τους φίλους σας ή με το σκυλί σας.

Χαλαρώστε. Το παρατεταμένο στρες αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, της ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του σώματός σας, να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ακόμα και εάν έχετε άγχος για μόνο λίγες μέρες, είναι αρκετό για να μειωθεί ο αριθμός  των κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις στο σώμα σας. Δοκιμάστε μερικούς νέους τρόπους για να νικήσετε το άγχος και να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε πλήρη λειτουργία.

3 συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

1. Παίρνετε πολλά φάρμακα. Η λήψη φαρμάκων έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Τα φάρμακα μπορεί να είναι σύμμαχος σας, όμως αν υπερβάλλετε, υπάρχει πιθανότητα να αποδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας. Εάν αρρωστήσετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας προσεκτικά. Μην πάρετε πάρα πολλά φάρμακα, ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, διότι μια τέτοια θεραπεία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα κακά όσο και τα καλά βακτήρια, κάνοντας το ανοσοποιητικό σας ανίκανο να ενεργοποιηθεί γρήγορα την επόμενη φορά που θα αρρωστήσετε.

2. Απαισιόδοξη νοοτροπία. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά η παραγωγικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται εκτός από όλα τα άλλα, και από τη νοοτροπία σας. Οι ψυχολόγοι δηλώνουν, ότι η ψυχική υγεία του σώματος και η σωματική υγεία συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο με σκούρα χρώματα συνήθως αρρωσταίνουν πιο συχνά από ό, τι οι αισιόδοξοι. Οι αρνητικές σκέψεις και η έλλειψη πίστης στις ικανότητές σας, σας καθιστούν λιγότερο ανθεκτικούς στο στρες και στις διάφορες ασθένειες.

3. Η μη τήρηση της προσωπικής υγιεινής. Ακόμα και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι, όσο το δυνατόν συχνότερα. Δυστυχώς οι ενήλικες συχνά αψηφούν αυτόν τον σημαντικό κανόνα. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε, ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να ασκήσει αρνητική επίδραση στη σωματική υγεία σας. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε, ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη.
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr