WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί εάν κάθε μέρα πίνετε νερό με λεμόνι


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Δεκεμβρίου 2020

Τι θα συμβεί εάν κάθε μέρα πίνετε νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι έχει πάρα πολλούς οπαδούς με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι το μαγικό ρόφημα για να κάψουν το λίπος και να χάσουν τα περιττά κιλά.

Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως ο λόγος του τα λεμόνια συμβάλουν στην απώλεια βάρους είναι η πηκτίνη- ένας δομικός ετεροπολυσακχαρίτης που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα των επίγειων φυτών-. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί ενώ τα λεμόνια όντως έχουν πηκτίνη, δυστυχώς δεν την περιέχουν σε τόσο μεγάλη ποσότητα.

Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το λεμόνι ως μια από τις βασικές τροφές της αλκαλικής δίαιτας, υποστηρίζοντας πως είναι όξινο και όταν μπει στο σώμα θα γίνει αλκαλικό συμβάλλοντας στην ισορροπία του ΡH. Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού καμία τροφή δεν μπορεί να αλλάξει τόσο απλά το pH του αίματος. Τα όργανα στο σώμα μας δουλεύουν για να διατηρούν σταθερό το pH και οι τροφές δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό.

Τι θα συμβεί όμως εάν πίνετε κάθε μέρα νερό με λεμόνι; 

Διάβρωση των δοντιών. Εάν πίνετε πολύ συχνά λεμόνι υπάρχει ο κίνδυνος να διαβρωθεί το σμάλτο των δοντιών. Για να προστατευτείτε από αυτή την κατάσταση μπορείτε να πίνετε τα όξινα ποτά με καλαμάκι. Αν ήδη αντιμετωπίζετε διάβρωση των δοντιών, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος μπορεί να συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες.

Συχνή ούρηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το νερό με λεμόνι μπορεί να έχει διουρητική δράση. Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι γνωστή για τις διουρητικές της ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων στους νεφρούς. 

Δεν θα φύγουν οι τοξίνες ούτε θα χάσετε κιλά. Κι όμως εάν μέχρι τώρα πίνατε νερό με λεμόνι για να αδυνατίσετε ή για να φύγουν οι τοξίνες, δεν θα συμβεί τίποτε από τα δυο.   Στην ουσία ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποβάλει από μόνος του τις επιβλαβείς ουσίες. Και τι σημαίνει αυτό; Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε ανεπιθύμητες ουσίες, ενώ ακόμη και το ίδιο το σώμα παράγει ανεπιθύμητες ουσίες που πρέπει να αποβάλει.Έτσι το ρόλο της αποτοξίνωσης τον παίζουν τα όργανα μας, όπως το συκώτι και οι νεφροί, προκειμένου να είμαστε υγιείς. 

Επίσης το νερό με το λεμόνι δεν είναι μαγικό φίλτρο που θα αυξήσει τον μεταβολισμό και θα σας αδυνατίσει. Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κάποια επιστημονική έρευνα που να το αποδεικνύει. Ωστόσο όπως όλα τα υγρά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κορεσμού και στην ενυδάτωση, έτσι ώστε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εφόσον ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Συμπερασματικά.

Μην πίνετε νερό με λεμόνι για την αντιμετώπιση κάθε ιατρικού προβλήματος, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Εάν αντιμετωπίσετε τυχόν παρενέργειες από την κατανάλωση αυτού του ποτού, να το σταματήσετε αμέσως. Αν οι παρενέργειες επιμένουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Αν πίνετε λεμόνι με νερό για να πάρετε βιταμίνη C, να έχετε κατά νου ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι πολύ ασταθής και είναι καλύτερα να την πάρετε από τα ολόκληρα φρούτα, όπως ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλι.
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.