WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβλήματα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Δεκεμβρίου 2020

Προβλήματα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος

Ως γονείς λίγα πράγματα είναι πιο χαριτωμένα από το μωρό σας με τα μάγουλα ή τα παχουλά του ποδαράκια. Για ορισμένα παιδιά, ωστόσο, αυτό το αξιολάτρευτο παχάκι μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα για την υγεία.

Σήμερα, σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αυτά τα επιπλέον κιλά θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άσθμα. 

Η παιδική παχυσαρκία έχει επίσης έναν συναισθηματικό φόρο. Τα υπέρβαρα παιδιά συχνά έχουν πρόβλημα να συμβαδίζουν με άλλα παιδιά και να συμμετέχουν σε αθλήματα και δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αρνητική εικόνα του σώματος τους ακόμη και κατάθλιψη .

Εάν  παρακολουθείτε το παιδί σας να παλεύει με το βάρος του, μπορεί να νιώσετε αβοήθητοι. Όμως μην απογοητεύεστε γιατί υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε. Η διάγνωση προβλημάτων βάρους και παχυσαρκίας το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Επίσης με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας, μπορείτε να σπάσετε τον κύκλο των προβλημάτων βάρους και της παχυσαρκίας, να ενισχύσετε τη σωματική και ψυχική υγεία τους παιδιού και να το βοηθήσετε να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό, που θα διαρκέσει μια ζωή.

Όποιο κι αν είναι το βάρος του παιδιού σας, να του δείχνετε ότι το αγαπάτε και ότι το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να είναι υγιές και χαρούμενο.

Είναι το παιδί σας υπέρβαρο;

Τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς χρόνους, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε εάν είναι υπέρβαρο. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιεί μετρήσεις ύψους και βάρους για να εκτιμήσει πόσο σωματικό λίπος έχει ένα παιδί. Ωστόσο, ενώ ο ΔΜΣ είναι συνήθως ένας καλός δείκτης, δεν είναι ένα τέλειο μέτρο του σωματικού λίπους και μπορεί ακόμη και να είναι παραπλανητικός σε στιγμές που τα παιδιά βιώνουν περιόδους ταχείας ανάπτυξης.

Εάν το παιδί σας καταγράψει υψηλή μέτρηση ΔΜΣ για την ηλικία του, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω αξιολογήσεις και εξετάσεις για να προσδιορίσει εάν το υπερβολικό λίπος είναι πρόβλημα.

Αιτίες προβλημάτων βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διακοπή αυτού του φαύλου κύκλου. Οι περισσότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Τα παιδιά χρειάζονται αρκετή τροφή για να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη. Αλλά όταν παίρνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε όλη την ημέρα, μπορεί να οδηγηθούν σε αύξηση σωματικού βάρους.

Αιτίες προβλημάτων βάρους στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Απασχολημένες οικογένειες που μαγειρεύουν στο σπίτι λιγότερο και τρώνε περισσότερο.

Εύκολη πρόσβαση σε γρήγορο και πρόχειρο φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, τόσο σε εστιατόρια όσο και στο σπίτι.

Τα παιδιά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης σε γλυκά και ροφήματα. 

Τα παιδιά ξοδεύουν λιγότερο χρόνο παίζοντας έξω και περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Πολλά σχολεία εξαλείφουν ή περιορίζουν τα προγράμματα φυσικής αγωγής.

Μύθοι σχετικά με προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά

Μύθος 1: Η παιδική παχυσαρκία είναι γενετική, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό.

Γεγονός: Ενώ τα γονίδια ενός ατόμου επηρεάζουν το βάρος, είναι μόνο ένα μικρό μέρος της εξίσωσης. Αν και ορισμένα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να κερδίζουν βάρος από άλλα, αυτό δεν σημαίνει ότι προορίζονται για να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος εάν τρώνε σωστά και ασκούνται.

Μύθος 2: Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα πρέπει να κάνουν δίαιτα.

Γεγονός: Εκτός εάν δοθεί διαφορετική εντολή από το γιατρό του παιδιού σας, η θεραπεία για την παιδική παχυσαρκία δεν είναι η απώλεια βάρους. Ο στόχος πρέπει να είναι η επιβράδυνση ή η διακοπή της αύξησης του βάρους, επιτρέποντας στο παιδί σας να μεγαλώσει στα ιδανικά του κιλά.

Μύθος 3: Είναι απλώς λίπος μωρού. Τα παιδιά θα πάρουν το βάρος σε ύψος.

Γεγονός: Η παιδική παχυσαρκία δεν οδηγεί πάντα σε παχυσαρκία στην ενηλικίωση, αλλά αυξάνει δραματικά τους κινδύνους. Η πλειονότητα των παιδιών που είναι υπέρβαρα, μπορεί να εξακολουθήσουν να έχουν περιττά κιλά καθώς μπαίνουν στην εφηβεία. 

Τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας. 

Οι υγιείς συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε ή να αποτρέψετε την παιδική παχυσαρκία και τα προβλήματα βάρους είναι να υιοθετήσει όλη οικογένεια υγιείς συνήθειες. Εάν ως γονείς κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές και είστε δραστήριοι, θα ωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας. 

Εάν το παιδί σας βλέπει να τρώτε τα λαχανικά σας, να είστε δραστήριοι και να περιορίζετε το χρόνο που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει το ίδιο.

Μαγειρέψτε υγιεινά μπροστά στα παιδιά σας. Ακόμα καλύτερα πείτε τους να συμμετέχουν και εκείνα. Εξηγήστε τους τι κάνετε και γιατί είναι καλό για το σώμα σας να τρώτε υγιεινά. 

Κάντε μικρά βήματα κάθε φορά. Οι αλλαγές δεν χρειάζεται να γίνουν όλες μαζί και να είναι δραστικές, αντ αυτού ξεκινήστε κάνοντας μικρά, σταδιακά βήματα προς την υγιεινή διατροφή - όπως προσθέτοντας μια σαλάτα στο δείπνο κάθε βράδυ ή ανταλλάσσοντας τις τηγανιτές πατάτες με τα λαχανικά. Καθώς οι μικρές αλλαγές γίνονται συνήθεια, μπορείτε να συνεχίσετε να προσθέτετε πιο υγιεινές επιλογές.

Κάντε το πρωινό προτεραιότητα. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, από εκείνα που παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε υγιεινές επιλογές, όπως πλιγούρι βρώμης, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αντί για ζαχαρούχα δημητριακά, ντόνατς ή γλυκά. 

Ψάξτε για την κρυμμένη ζάχαρη στα προϊόντα. Η μείωση της ποσότητας των γλυκών και των επιδορπίων που τρώτε εσείς και το παιδί σας είναι ένα μόνο μέρος της μάχης. Η ζάχαρη κρύβεται επίσης σε τρόφιμα τόσο διαφορετικά όσο το ψωμί, στις έτοιμες σούπες, στις σάλτσες ζυμαρικών, στον πουρέ, στα κατεψυγμένα τρόφιμα, στο γρήγορο φαγητό... Το σώμα παίρνει ό, τι χρειάζεται από τη ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα - έτσι οτιδήποτε προστίθεται δεν σημαίνει τίποτα παρά πολλές κενές θερμίδες. Ελέγξτε τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χρησιμοποιήστε φρέσκα ή κατεψυγμένα συστατικά αντί κονσερβοποιημένα προϊόντα.

Προσθέστε περισσότερα υγιή λίπη που μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα και να αποφύγει τον διαβήτη. Τα ακόρεστα ή «καλά» λιπαρά υπάρχουν στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια, στη σόγια, στον λιναρόσπορο. 

Μην απαγορεύετε πλήρως τα γλυκά. Ενώ πολλά παιδιά καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη, ο κανόνας να μην τρώνε καθόλου γλυκά είναι μια πρόκληση και μπορεί να τους οδηγήσει στην υπερκατανάλωση όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Αντ 'αυτού, περιορίστε τα μπισκότα, τις καραμέλες και τα ψημένα προϊόντα που τρώει το παιδί σας και εισαγάγετε σνακ και επιδόρπια με βάση τα φρούτα.

Πειραματιστείτε με βότανα και μπαχαρικά. Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά με γλυκές γεύσεις, όπως μέντα, κανέλα, μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο για να προσθέσετε γλυκύτητα στα τρόφιμα.

Μάθετε πώς είναι το κανονικό μέγεθος μερίδας. Τα μεγέθη μερίδας που εσείς και η οικογένειά σας συνηθίζετε να τρώτε μπορεί να είναι ίσο με δύο ή τρεις πραγματικές μερίδες. Για να διατηρήσετε τις θερμίδες υπό έλεγχο, προσπαθήστε να περιορίσετε τις μερίδες στο μέγεθος της γροθιάς σας.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα. Οι μερίδες θα φαίνονται μεγαλύτερες και θα τρώτε λιγότερο όταν χρησιμοποιείτε μικρά μπολ ή πιάτα.

Προσπαθήστε να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας.  Τα παιδιά που κάθονται πάρα πολύ και κινούνται πολύ λίγο, έχουν  υψηλότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα. Τα παιδιά χρειάζονται μια ώρα άσκησης την ημέρα για βέλτιστη υγεία. Κάντε μια βόλτα μαζί, κάντε ποδήλατο στη γειτονιά, εξερευνήστε ένα τοπικό πάρκο ή παίξτε στην αυλή. 

Όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά σας παρακολουθώντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιώντας υπολογιστές ή κινητές συσκευές, τόσο περισσότερο χρόνο θα αφιερώσουν σε κάποιο χόμπι. Θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι να είστε θετικό πρότυπο - οπότε ίσως χρειαστεί να μειώσετε και τις δικές σας ανθυγιεινές συνήθειες.

Τέλος είναι σημαντικό να διαλέγετε τη σωστή ανταμοιβή ή τιμωρία. Για παράδειγμα αντί να ανταμείβετε το παιδί σας με περισσότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, ή με ένα γλυκό υποσχεθείτε κάτι διαφορετικό, όπως μια εκδρομή ή μια δραστηριότητα της επιλογής τους.

Δείτε ακόμη τα ωραιότερα top που θα φορέσουμε με τζιν:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.