WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 βραδινές συνήθειες που σας προσθέτουν κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Ιανουαρίου 2021

6 βραδινές συνήθειες που σας προσθέτουν κιλά

Εάν προσπαθείτε να χάστε κιλά, αλλά δεν τα καταφέρνετε, θα μπορούσε να οφείλεται στις βραδινές σας συνήθειες. Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που έχετε πριν πέσετε για ύπνο οι οποίες μπορούν να σας οδηγήσουν στο να πάρετε βάρος και να μην το παρατηρήσετε αμέσως.

Δείτε παρακάτω ποιες βραδινές συνήθειες σας προσθέτουν κιλά. 

Είστε αγχωμένοι. Σταματήστε να απαντάτε στα email της δουλειάς ακόμα και όταν είστε στο σπίτι. Μια μελέτη του 2018 για την παχυσαρκία έδειξε ότι το άγχος, ο κακός ύπνος και η αύξηση βάρους συνδέονται μεταξύ τους. Βρείτε τρόπους για να αποσυμπιεστείτε το βράδυ, όπως να κάνετε βόλτα με έναν φίλο, να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

Πίνετε ροφήματα  με καφεΐνη πριν πέσετε για ύπνο. Η καφεΐνη και ο ύπνος έχουν περίπλοκη σχέση - μπορεί να σας δώσει ενέργεια το πρωί, αλλά το βράδυ μπορεί να διακόψει τον ξεκούραστο ύπνο. Αυτές οι διαταραχές ύπνου μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες που διαχειρίζονται την όρεξη και την αίσθηση της πληρότητας. Πιείτε τα καφεϊνούχα ποτά έξι έως οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο, αν νομίζετε ότι μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους.

Επιλέγετε γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Εάν πριν πέσετε για ύπνο επιλέγετε να φάτε κάτι αλμυρό, τότε είναι πολύ πιθανό  η κλίμακα της ζυγαριάς να έχει ανέβει το επόμενο πρωί. Αυτό συμβαίνει γιατί τι σώμα σας έχει κάνει κατακράτηση νερού λόγω του επιπλέον αλατιού. Επίσης εάν έχετε τη συνήθεια να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση πολύ αλάτι διατροφή σα, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Δεν πηγαίνετε νωρίς στο κρεβάτι. Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με υψηλότερο ΔΜΣ και με την παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να μην μπορούν να χάσουν βάρος.

Πίνετε αλκοόλ. Σε αντίθεση με ό, τι νομίζετε, εάν πίνετε ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο  δεν σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα.

Παραλείπετε συνεχώς το βραδινό φαγητό. Μπορεί να πιστεύετε πως εάν παραλείψετε το βραδινό φαγητό θα χάσετε πιο εύκολα κιλά, ωστόσο μπορεί να σας προκαλέσει υπερφαγία το επόμενο πρωί. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα, δεν θα πρέπει να ακολουθούν μακρές περιόδους χωρίς φαγητό. Επίσης οι ορμόνες της πείνας παράγονται σε μεγαλύτερα επίπεδα μετά από παρατεταμένη νηστεία και μπορεί να καταλήξετε σε υπερκατανάλωση τροφής.
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.