WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Οι ιώσεις παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Γι αυτό και είναι σημαντικό να προετοιμάζουμε το σώμα μας, για να αποκρούσει τα εχθρικά μικρόβια. Εξάλλου, η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο. Παρακάτω θα δείτε μερικούς φυσικούς και υγιείς τρόπους, για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Χαλαρώστε. Λίγο άγχος κάνει καλό, γιατί βοηθάει το σώμα σας να προετοιμαστεί για το πρόβλημα που έρχεται. Όμως εάν γίνει χρόνιο, τότε τα νέα δεν είναι ευοίωνα. Μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα του σώματός σας και να σας κάνει ευάλωτους στις ιώσεις. Γι αυτό λοιπόν χαλαρώστε και κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν. 

Βρείτε έναν γούνινο φίλο. Τα κατοικίδια δεν είναι μόνο καλοί μας φίλοι, αλλά μας δίνουν επίσης έναν λόγο για να ενισχύσουμε την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης και πιο υγιείς καρδιές. 

Κοιτάξτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Όταν κάνετε καλές σκέψεις, η άμυνα του σώματός σας λειτουργεί καλύτερα. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. 

Γελάστε. Το γέλιο όχι μόνο θα σας κάνει να νιώστε καλύτερα, αλλά θα ενισχύσει και την άμυνα του οργανισμού σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι αφού οι άνθρωποι γελούσαν δυνατά με αστεία βίντεο, το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτούργησε καλύτερα. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν αυτό σημαίνει λιγότερες ασθένειες μακροπρόθεσμα.

Καταναλώστε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Τρώγοντας ένα "ουράνιο τόξο" φρούτων και λαχανικών, θα δώστε στο σώμα σας τις σωστές βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, με αποτέλεσμα να αποκτήσετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο υποσιτισμός βλάπτει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ασκηθείτε. Η άσκηση είναι ένας απλός τρόπος για να ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών. Οποιοσδήποτε τύπος κίνησης μπορεί να βοηθήσει, από το να κάνετε ποδήλατο, να περπατήσετε μέχρι να κολυμπήσετε ή ακόμα και να παίξετε γκολφ.

Απολαύστε έναν καλό ύπνο. Χωρίς τον ύπνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα έχει τη δύναμη που χρειάζεται για την καταπολέμηση των ασθενειών. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. 

Σταματήστε το κάπνισμα. Κάντε στο ανοσοποιητικό σας σύστημα τη χάρη και σταματήστε το κάπνισμα. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας για το πώς να κάνετε αυτή τη σημαντική αλλαγή στη ζωή σας. Μείνετε επίσης μακριά από τον παθητικό καπνό.

Να πλένετε τα χέρια σας. Στείλτε αυτά τα μικρόβια στην αποχέτευση προτού το σώμα σας μπει στη διαδικασία να τα καταπολεμήσει. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και καθαρό, τρεχούμενο νερό. Πλύνετε τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, ένα απολυμαντικό χεριών μπορεί να βοηθήσει. Απλώς να ξέρετε ότι δεν θα αφαιρέσει όλα τα μικρόβια και άλλα μερικά από αυτά. Επιλέξτε ένα με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.