WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν οι άνθρωποι να είναι αλλεργικοί στην άσκηση;


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Φεβρουαρίου 2021

Μπορούν οι άνθρωποι να είναι αλλεργικοί στην άσκηση;

Φανταστείτε μια γυναίκα να ήπιε λίγο παραπάνω το προηγούμενο βράδυ και το πρωί παίρνει ιβουπροφαίνη για το hangover και να πηγαίνει για τρέξιμο. Δεν είχε ποτέ πρόβλημα με το αλκοόλ, την ιβουπροφαίνη ή την άσκηση. Αλλά αυτή τη φορά, κάποιος συνδυασμός των τριών πυροδοτεί μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση γνωστή ως αναφυλαξία.

Πρόκειται για μια αληθινή περίπτωση που συνέβη σε έναν ασθενή του Δρ. Andrew Murphy, αλλεργιολόγου στο Suburban Allergy Consultants στην Πενσυλβανία. Λοιπόν, είναι δυνατόν να είστε αλλεργικοί στην άσκηση; Τεχνικά όχι. Όταν ένα άτομο εκτίθεται σε κάτι στο οποίο είναι αλλεργικό, για παράδειγμα στα φυστίκια ή στις γάτες, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που πολεμά τα αλλεργιογόνα (που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη) και προκαλεί μια αντίδραση. 

Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν, σε κάποια φάση της ζωής τους, αλλεργικά συμπτώματα λόγω της άσκησης (αναφυλαξία σε άσκηση). Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, αλλά ο τρόπος που το κάνει είναι άγνωστος. Μια θεωρία προτείνει ότι η άσκηση προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών, η οποία ενεργοποιεί ορισμένα ανοσοκύτταρα να απελευθερώσουν χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2010 στο περιοδικό Current Allergy and Asthma Reports.

Επίσης υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου κάποιοι θα αναπτύξουν συμπτώματα αλλεργίας, αφού έχουν καταναλώσει λίγες ώρες πριν την άσκηση κάποιες τροφές. Τότε μιλάμε για αναφυλαξία σε άσκηση εξαρτώμενη από τροφές.

Η αναφυλαξία που προκαλείται από την άσκηση είναι σπάνια. Περίπου το 2% των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο εμφανίζουν αναφυλαξία και το 5% έως 15% των περιπτώσεων προκαλείται από την άσκηση. 

Η αναφυλαξία σε άσκηση (εξαρτώμενη από τροφές ή μη) εκδηλώνεται με συμπτώματα στη διάρκεια της άσκησης και σπανιότερα αμέσως μετά. Αρχικά ο ασθενής συνήθως θα αισθανθεί φαγούρα σε όλο το σώμα, κνίδωση και αίσθημα κόπωσης. Εάν συνεχίσει να ασκείται, τα συμπτώματα χειροτερεύουν και μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, ναυτία και τάση προς έμετο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Στην περίπτωση  που η αναφυλαξία συσχετίζεται με λήψη συγκεκριμένης τροφής πριν την άσκηση, η προσέγγιση είναι σχετικά απλή. Μην τρώτε για τέσσερις ώρες πριν και μετά την άσκηση. Μια άλλη επιλογή είναι να αποφύγετε εντελώς τα τρόφιμα που προκαλούν την αναφυλαξία, εάν είναι γνωστά. 

Όταν η άσκηση είναι η μόνη αιτία, η διαχείριση της κατάστασης μπορεί να είναι δυσκολότερη, αλλά οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναπτύξουν εξειδικευμένα σχήματα άσκησης. Το πόσο πρέπει να ασκείστε ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Μια περιστασιακή βόλτα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο χωρίς προβλήματα. Κάθε ασθενής πρέπει να συνεργαστεί με έναν γιατρό για να προσδιορίσει τα όριά του.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.