WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το κρύο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Φεβρουαρίου 2021

Πώς το κρύο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε βιώσει πολύ κρύο, με τις πολικές θερμοκρασίες και το χιόνι να φτάνει μέχρι και την Αθήνα. Πώς όμως το κρύο επηρεάζει την υγεία μας;

Μια έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Yale διαπίστωσε ότι το κρυολόγημα, ευδοκιμεί σε κρύο καιρό, επειδή η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ χαμηλή. Με απλά λόγια στις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο εξασθενημένο, άρα και πιο επιρρεπές στις ιώσεις. 

Αλλά εκτός από το κοινό κρυολόγημα, ο κρύος καιρός μπορεί επίσης, να επηρεάσει το σώμα σας με τρόπους, που δεν έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό σας.

Ενδέχεται να πυροδοτήσει καρδιαγγειακά θέματα. Όταν έχει πολύ κρύο, οι πνεύμονες και η καρδιά δουλεύουν περισσότερο, για να κρατήσουν ζεστό το αίμα που κυκλοφορεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, άρα μπορεί να επιβαρύνει όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μπορεί να φέρει ημικρανίες. Με την αλλαγή της θερμοκρασίας έρχεται η πτώση της βαρομετρικής πίεσης (η πίεση που ασκεί η ατμόσφαιρα, με το βάρος της, στην επιφάνεια της Γης). Η πίεση μπορεί να είναι τόσο έντονη, όταν έχει κρύο, που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, ειδικά για εκείνους που πάσχουν ήδη από επίμονες κεφαλαλγίες.

Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Το κρύο και η συννεφιά δημιουργούν μια μελαγχολική διάθεση, πολλές φορές χωρίς λόγο. Η έλλειψη του ηλιακού φωτός μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα χειμέριας νάρκης. Γι αυτό και όσοι ζουν στην Αρκτική περνούν μερικές ημέρες χειμερινής τρέλας ή ετήσιας αρκτικής ψύχωσης.

Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Το κρύο μπορεί να επηρεάσει την έκκριση της μελατονίνης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο κύκλος του ύπνου. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, που δραστηριοποιείται αναλόγως με την επικράτηση του φωτός ή του σκότους. Παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθάει τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι η ώρα για να κοιμηθεί και για να ξυπνήσει. Άρα, όταν κάνει κρύο και επικρατεί η συννεφιά, η ορμόνη αυτή εκκρίνεται περισσότερο από το κανονικό και δημιουργούνται προβλήματα στον ύπνο.

Μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.