8 σημάδια του δέρματος που χρειάζονται ιατρική φροντίδα 

Τζουλιάννα Καρνέζη
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Τα περισσότερα από τα εξανθήματα είναι ακίνδυνα και ενδέχεται να μην δείχνουν κάτι σοβαρό. Ωστόσο, εάν υπάρχουν κάποια συμπτώματα μαζί με το δερματικό εξάνθημα, μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό.

Τα σημάδια του δέρματος που χρειάζονται ιατρική φροντίδα 

Τα εξανθήματα σε όλο το σώμα υποδηλώνουν λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση .

Εξανθήματα με πυρετό μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης από έρπητα . Αυτό μπορεί να χρειαστεί αξιολόγηση από γιατρό. Άλλα εξανθήματα με πυρετό περιλαμβάνουν ιλαρά, μονοπυρήνωση και οστρακιά .

Η ξαφνική έναρξη και η ταχεία εξάπλωση εξανθήματος ( κυψέλες ) σε όλο το σώμα μπορεί να υποδηλώνουν αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ένα εξάνθημα με φουσκάλες μπορεί να είναι ένδειξη πέμφιγα, ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί πομφόλυγες (φουσκάλες) στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Η αξιολόγηση από γιατρό είναι απαραίτητη.

Μια ξαφνική εξάπλωση μωβ εξανθήματος στο σώμα μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης από θανατηφόρα μικρόβια ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων ( αγγειίτιδα ).

Ένα εξάνθημα που μοιάζει με μεγάλα κόκκινα ή μοβ σημεία κάτω από το δέρμα μπορεί να οφείλεται στην αποτυχία του μηχανισμού πήξης του αίματος. 

Εάν υπάρχει αποχρωματισμός του δέρματος ή αλλαγές στο δέρμα μαζί με τα εξανθήματα, μπορεί να υποδηλώνει κάτι σοβαρό. Το κιτρίνισμα του δέρματος υποδηλώνει ηπατική νόσο ή σκουρόχρωμο δέρμα μπορεί να σημαίνει διαβήτη. 

Μώλωπες ή πρήξιμο γύρω από το εξάνθημα χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Ένα τέτοιο εξάνθημα μπορεί να είναι σημάδι δαγκώματος δηλητηριώδους εντόμου. Μπορεί να διακόψει τη ροή του αίματος της πληγείσας περιοχής.