WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2021

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι καρκίνος που εμφανίζεται είτε στο παχύ έντερο είτε στο ορθό. Ονομάζεται συχνά καρκίνος του παχέος εντέρου ή καρκίνος του ορθού, ανάλογα με το πού προέρχεται και είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ποιοι κινδυνεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου;

Σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, το 1% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαγνωστεί σε άτομα κάτω των 50 ετών, ενώ 9 στους 10 πάσχοντες είναι άνω των 50 ετών.

Επίσης τα ποσοστά των νέων διαγνώσεων είναι περίπου 20% υψηλότερα στους μαύρους άνδρες και τις γυναίκες και τα ποσοστά θανάτου από τη νόσο είναι σχεδόν 40% υψηλότερα στους μαύρους. 

Το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό κάποιου ατόμου όπου οι γονείς του ή ο αδελφός ή η αδελφή του είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο σε ηλικία κάτω των 45 χρονών, θεωρείται ως άτομο υψηλού κινδύνου για να αναπτύξει σε κάποιο στάδιο της ζωής του καρκίνο στο παχύ έντερο καθώς επίσης αν άλλα συγγενικά άτομα έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο παχύ έντερο; 

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι και μόνο ένα οποιοδήποτε από τα πιο κάτω:

Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα

Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης – επιμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Απώλεια βάρους

Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει στάση ή απόφραξη του εντέρου.  Τα συμπτώματα είναι ο εμετός, η δυσκοιλιότητα, ο περισφιγμένος πόνος και η διάταση (φούσκωμα) της κοιλιάς.  Αυτά τα συμπτώματα όμως μπορεί να παρουσιαστούν και σε άλλες ασθένειες γι’ αυτό όταν θα προκύψουν είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν από τον ιατρό σας.

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστά. Παρόλα αυτά, μεγάλες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκίνο.

Μερικές επιλογές τρόπου ζωής που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ασθένεια. 

Το ACS συνιστά τακτική εξέταση από την ηλικία των 45 ετών για να αναζητήσετε μη φυσιολογικά κύτταρα.

Να τρώτε υγιεινά. Επιλέξτε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο περιορισμός της ποσότητας κόκκινου κρέατος και η αύξηση των ινών μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Βεβαιωθείτε ότι ασκείστε και περιορίστε την καθιστική ζωή.

Προσέξτε το βάρος σας - Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο. Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.