WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε τις λιγούρες και να χάσετε κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Μαρτίου 2021

Αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε τις λιγούρες και να χάσετε κιλά

Αισθάνεστε μήπως, ότι είστε σκλάβοι των πόθων σας; Μήπως, κάποιες φορές νιώθετε ότι, τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα σε εσάς και σε ένα κρουασάν σοκολάτας; Οι λιγούρες είναι επικίνδυνες, γιατί μπορεί να σας βγάλουν εντελώς εκτός ελέγχου, σαμποτάροντας ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις σας. 

Ευτυχώς όμως, υπάρχουν μερικές βασικές αιτίες που αν τις αντιμετωπίσετε, μπορεί να σας απελευθερώσουν, από αυτό το αίσθημα αυτής της αδυναμίας.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα εξαλείψετε αμέσως τις λιγούρες. 

Βουρτσίστε τα δόντια σας

Ναι σωστά διαβάσατε, γιατί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, μειώνεται και ο πόθος σας για φαγητό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή της γεύσης, αλλά και στην μέντα που έχουν συνήθως οι οδοντόκρεμες, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό της όρεξης. 

Σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit, οι άνθρωποι είχαν γεύση μέντας στο στόμα τους, έτρωγαν 3.000 λιγότερες θερμίδες την εβδομάδα, από τους υπόλοιπους. Επειδή όμως, δεν μπορείτε να βουρτσίζετε συνέχεια τα δόντια σας, μια εναλλακτική είναι να βάλετε λίγο μέντα στο μπουκαλάκι του νερού, ώστε να παίρνετε τη γεύση.

Μειώστε το άγχος

Όταν είστε υπό πίεση, το σώμα σας απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης προκαλούν υπερφαγία, αυξάνουν την χοληστερόλη και το σάκχαρο και επηρεάζουν τη κατανομή του λίπους στο σώμα. Έτσι την επόμενη φορά που θα είστε αγχωμένοι, αντί να καταφύγετε στο φαγητό, βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε και θα διαπιστώσετε ότι θα μειωθεί και η πείνα σας.

Μασήστε μια τσίχλα. Ναι καλά διαβάσετε. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση που κάνετε με το στόμα, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, ώστε να ελέγξει την όρεξη και τον κορεσμό. Επίσης, όταν νιώθετε ότι μασάτε κάτι, αρχίζετε να αισθάνεστε χορτάτοι και αν η τσίχλα έχει γλυκιά γεύση τότε απελευθερώνεται η σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα  αυτής της χημικής ουσίας, προκαλούν λιγούρες.

Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων

Πριν ανοίξετε το σακουλάκι με τα πατάκια ή τα μπισκότα, σκεφτείτε τι έχετε φάει όλη την ημέρα. Μήπως το μεσημέρι στη δουλειά τσιμπολογήσατε ένα γλυκό; Μήπως σήμερα δεν φάγατε φρούτα; Αν αρχίσετε να καταγράφετε όλα όσα τρώτε, θα γνωρίζετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε και έτσι όταν φτάσει το βράδυ θα είστε πιο εγκρατείς στις επιλογές σας.

Αναρωτηθείτε αν πεινάτε πραγματικά

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε κάνει διάλογο με τον εαυτό μας και τις περισσότερες φορές είναι πολύ λυτρωτικός. Έτσι όταν εμφανίζεται η ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε αν πεινάτε πραγματικά ή αν θέλετε απλά να γεμίσετε το χρόνο σας.

4 λάθη που χειροτερεύουν τις λιγούρες

Λάθος 1: Δεν τρώτε πρωινό. Ίσως το πρωί δεν πεινάτε, αλλά εάν καταναλώσετε ένα υγιεινό πρωινό, δεν θα νιώθετε πεινασμένοι για αρκετές ώρες και δεν θα υποκύψετε στους πόθους σας για κάτι ανθυγιεινό. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει, ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα πρωινό, με τουλάχιστον 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, μείωσαν τη λαχτάρα τους για γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, σε σχέση με όσες παρέλειπαν το πρωινό. 

Λάθος 2: Δεν ξέρετε γιατί ποθείτε το συγκεκριμένο τρόφιμο. Δεν μπορείτε να παίρνετε τη σακούλα με τα πατατάκια και να την καταβροχθίζετε, χωρίς να γνωρίζετε τον λόγο. Αρχίστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο για τις λιγούρες. Κάθε φορά που λαχταράτε ένα τρόφιμο, γράψτε τι νιώθατε πριν το φάτε και τι νιώθετε αφού το καταναλώσετε. 

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι, οι λιγούρες σας συνδέονται με τα συναισθήματά σας: είστε κουρασμένοι, ανήσυχοι, βαριέστε. Εάν τελικά κάνετε αυτή την καταγραφή, θα ξεχωρίσετε τους λόγους της υπερκατανάλωσης φαγητού και θα ασχοληθείτε με το πραγματικό πρόβλημα.

Λάθος 3: Νιώθετε ενοχές. Είναι τα γενέθλια σας και υπάρχει τούρτα. Αν φάτε ένα κομμάτι θα αισθάνεστε χαρούμενοι ή θα υποφέρετε από ενοχές; Ίσως εάν νιώσετε χαρά αντί να αισθάνεστε ντροπή, μπορεί να είναι το κλειδί. Μία μελέτη του 2014 στο περιοδικό Appetite, ανέφερε ότι, οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι συνδέουν το κέικ σοκολάτας με γιορτή, είχαν περισσότερο έλεγχο στις διατροφικές τους συνήθειες και είχαν λιγότερα προβλήματα στη διατήρηση ή στην απώλεια βάρους. 

Ο λόγος; Το αίσθημα της ενοχής μπορεί να σας κάνει να προσπαθείτε να αγνοήσετε τις σκέψεις σας, με αποτέλεσμα να βασανίζεστε για ώρες πάνω από το κέικ και στο τέλος να φάτε περισσότερο από ό,τι θέλετε. 

Λάθος 4: Έχετε γύρω σας πειρασμούς. Η πνευματική μάχη ανάμεσα σε εσάς και το κουτί των cookies δεν είναι εύκολη. Όταν έχετε σε κοινή θέα γλυκά, κάθε φορά που ανοίγετε το ντουλάπι, είναι πολύ εύκολο να τα αρπάξετε και να τα φάτε. Όμως, αν είναι αργά τη νύχτα και θέλετε ένα μπισκότο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να βγείτε έξω και να το αγοράσετε. 

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.