Κυτταρίτιδα: Πώς θα καταφέρετε να απαλλαγείτε

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021

Η κυτταρίτιδα είναι η γνωστή και ως η όψη φλοιού πορτοκαλιού. Συνήθως προκαλείται όταν νερό και λίπος συσσωρεύονται στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Εκτός από την κακή αιμάτωση που μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή.

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε κάθε σημείο του σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Όμως, υπάρχουν κάποια σημεία του σώματος τα οποία είναι πιο ευαίσθητα. Πιο συγκεκριμένα:

Οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια

Οι γλουτοί

Τα γόνατα

Οι αστράγαλοι

Η κοιλιακή χώρα, συνήθως σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν παχυσαρκία

Τα άνω άκρα, σε γυναίκες συνήθως στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα το εσωτερικό των μπράτσων

Το στομάχι

Ο αυχένας

Συμβουλές που περιορίζουν την παρουσία της κυτταρίτιδας ή και να την προλάβουν

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν κάποιες τροφές η πρόσληψη των οποίων έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση και επιδείνωση της κυτταρίτιδας.

Ο βασικότερος ένοχος είναι το κορεσμένο λίπος, το οποίο  βρίσκεται στα κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, αλλαντικά, βούτυρο ζωικής προέλευσης, κ.ά. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί επίσης και για την εμφάνιση άλλων παθολογικών καταστάσεων και επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντ ατού αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τις αμυλούχες τροφές και δώστε χρώμα στη διατροφή σας. 

Μειώστε το άγχος. Κάθε φορά που νιώθετε πιεσμένοι και αγχωμένοι το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που διοχετεύει αίμα στους επιθετικούς μύες, όπως είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι, οι οποίοι κινητοποιούνται στην άμυνα ή την επίθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει το αίμα από το δέρμα και να μειώνεται η κυκλοφορία στους ιστούς, οι οποίοι χάνουν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται.

Αν δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς το άγχος της καθημερινότητας, τουλάχιστον προσπαθήστε να το μειώσετε υιοθετώντας κάποιες τεχνικές, όπως να παίρνετε βαθιές ανάσες, να ακούτε χαλαρωτική μουσική και να διαβάζετε ευχάριστα πράγματα και να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, τις δυσάρεστες ειδήσεις.

Αυξήστε τη σωματική μας δραστηριότητα και κυρίως, την αερόβια άσκηση. Αν δεν είστε φανατικές της γυμναστικής,  αρκεί ένας απλός, καθημερινός περίπατος με ζωηρό βήμα, για μισή ώρα. 

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση. Καλό είναι να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών χωρίς αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και παράλληλα με τα γεύματα σας.

Τέλος το πιο σημαντικό είναι να αγαπήσετε το σώμα σας έτσι ακριβώς όπως είναι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν τρώμε σωστά, κάνουμε γυμναστική και διαλογισμό για να χαλαρώσουμε, δεν πρόκειται να εξαφανίσουμε εβυελώς την κυτταρίτιδα. Γι αυτό και πρέπει να αγκαλιάσουμε το σώμα μας και να διώξουμε μακριά τις εμμονές.

Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το 80% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα χάρη στα γονίδια και θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits