WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κρυολιπόλυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα μέθοδο που μειώνει το τοπικό λίπος


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Απριλίου 2021

Κρυολιπόλυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα μέθοδο που μειώνει το τοπικό λίπος

Η κρυολιπόλυση είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες μη επεμβατικές μεθόδους αδυνατίσματος, η οποία οδηγεί στη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων με την τεχνολογία της ψύξης. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια εναλλακτική λιποαναρρόφηση, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται «νυστέρι» και θεωρείται μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά. Στο σώμα μας έχουμε δυο δύο ξεχωριστούς τύπους λίπους: υποδόριο λίπος (το λίπος και κάτω από το δέρμα σας) και  το σπλαχνικό λίπος (το λίπος που περικλείει τα ζωτικά όργανα).

Από εδώ και πέρα, όταν αναφερόμαστε στο λίπος, θα εννοούμε το υποδόριο λίπος, καθώς αυτός είναι ο τύπος του λίπους που στοχεύει η κρυολιπόλυση. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ικανότητα του σώματος να απομακρύνει το υποδόριο λίπος μειώνεται με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε κάθε φορά που γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας. 

Πώς γίνεται η κρυολιπόλυση

Η διαδικασία περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή ψύξης στα «προβληματικά» σημεία. Με τις θερμοκρασίες από 5 έως και -11°C προκαλείται θάνατος των λιποκυττάρων, χωρίς βλάβη στο  δέρμα και έτσι βελτιώνεται το περίγραμμα του σώματος. 

Θεωρείται πως η κρυολιπόλυση μπορεί να μειώσει κατά περίπου 20% το λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Με κάθε θεραπεία εκτιμάται ότι καταστρέφεται περίπου το 20% του αριθμού των λιποκυττάρων στην περιοχή και το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται ορατό 30-40 ημέρες μετά τη θεραπεία. Το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται συνήθως 2 με 3 μήνες μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Μια επαναληπτική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί μετά από αρκετούς μήνες, ανάλογα με τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποιοι είναι καλοί υποψήφιοι για κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση φαίνεται να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την απώλεια λίπους χωρίς να χρειάζετια η χειρουργική επέμβαση. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κρυολιπόλυση προορίζεται για την απώλεια λίπους και όχι για την απώλεια βάρους. 
Ο ιδανικός υποψήφιος πρέπει να είναι ήδη κοντά στο ιδανικό σωματικό βάρος του, αλλά να έχει λίπος σε διάφορες περιοχές στο σώμα του που να μη φεύγει μόνο με τη διατροφή και με την άσκηση. 

Η κρυολιπόλυση επίσης δεν στοχεύει στο σπλαχνικό λίπος, επομένως δεν θα βελτιώσει τη συνολική υγεία σας. Αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να ταιριάξετε στο αγαπημένο σας τζιν. Παρόλα αυτά η αλλαγή του τρόπου ζωής, η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας αποτελούν πρώτιστης σημασίας.

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.