WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες στρατηγικές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Μαΐου 2021

Οι καλύτερες στρατηγικές που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου - μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να γίνει θανατηφόρος.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή της νόσου - μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και να γίνει θανατηφόρος. Ενώ το μελάνωμα αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 1% των καρκίνων του δέρματος, οδηγεί στην πλειονότητα των θανάτων. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Για να αποτρέψετε τον καρκίνο του δέρματος, ακολουθήστε τις παρακάτω στρατηγικές.

Πρώτα, σκεφτείτε τη σωρευτική έκθεση στον ήλιο

Ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από χρόνια αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Σκεφτείτε όλες τις φορές που έχετε τυχαία εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία (ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες): περπατώντας, βγάζοντας τα σκουπίδια, τρέχοντας, οδηγώντας οδήγηση (ναι, οι ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν και από τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας) .

Μπορεί να μην νομίζετε ότι εκείνοι οι χρόνοι σε εξωτερικούς χώρους "μετράνε", αλλά το κάνουν και γι 'αυτό η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι τόσο σημαντική. 

Αναλάβετε δράση ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός σας

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να συμβεί σε όλες τις εθνικότητες. Ενώ είναι αλήθεια ότι περισσότερη χρώση του δέρματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, η έρευνα δείχνει ότι οι μαύροι άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα με υψηλότερο ρυθμό από τους λευκούς. Επιπλέον, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει η ηλιακή βλάβη στο δέρμα σας συνολικά, αυτό μπορεί να είναι δυσχρωμία, ρυτίδες και θαμπάδα. 

Χρησιμοποιήστε αρκετό αντηλιακό

Για να καλύψετε σωστά και πλήρως το σώμα σας, θα χρειαστείτε αρκετό αντιηλιακό. Επίσης μην ξεχνάτε να βάζετε στα αυτιά, στον λαιμό και τις κορυφές των ποδιών σας. Το αντηλιακό σας πρέπει να είναι SPF 30 και, το πιο σημαντικό, να εφαρμόζεται ξανά κάθε 2 έως 3 ώρες.

Δημιουργήστε τη δική σας σκιά

Το αντηλιακό πρέπει να είναι η πρώτη σας άμυνα ενάντια στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, όπου κι αν βρίσκεστε - αλλά δεν πρέπει να είναι η μόνη σας. Εάν είστε έξω και μπορείτε να μπείτε στη σκιά (ας πούμε, κάτω από ένα δέντρο ή μια ομπρέλα), κάντε το. Κάνει τεράστια διαφορά.

Βρείτε έναν δερματολόγο 

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο ζήτημα υγείας, εάν συνεργαστείτε και εμπιστευτείτε τον γιατρό σας, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσετε μια ρουτίνα προληπτικής φροντίδας. 

Δώστε προσοχή σε αυτά που τρώτε

Επιλέξετε φρούτα και λαχανικά  που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Κατά τον ίδιο τρόπο, ίσως θελήσετε να μειώσετε το αλκοόλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ αυξάνει την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, αν και ο μηχανισμός που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμα γνωστός. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, ωστόσο μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 14%.

Να παίρνετε περισσότερη βιταμίνη B3

Η Β3 μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι όσα άτομα διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και έλαβαν συμπλήρωμα Β3 μείωσαν τον κίνδυνο κατά 23%. Πριν όμως λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.

Δείτε επίσης: 15 σουρεαλιστικές φωτογραφίες διακόσμησης εσωτερικού χώρου που θα σας εντυπωσιάσουν

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.